Rusia a suspendat livrările de electricitate Finlandei

Începând de sâmbătă, 14 mai, Rusia a încetat livrările de electricitate către Finlanda, invocând neachitarea la termen a facturii, respectiv la 6 mai. Este pentru prima oară în cei 20 de ani de existență a acestui contract când se iau măsuri punitive în cazul depășirii termenului de achitare a facturii cu doar câteva zile, a declarat cu surprindere partea finlandeză.

Este însă evident motivul acestei măsuri: anunțul Finlandei că duminică, 15 mai își anunță candidatura la integrarea în Alianța Atlantică. Helsinki a anunțat la rândul său că nu-și face probleme în privința aprovizionării cu electricitate după ce furnizorul cu baza în Suedia i-a anunțat ”închiderea robinetului”. ”Este vorba de o situație excepțională”, insistă grupul furnizor RAO Nordic Oy, deținut în proporție de 100% de o întreprindere rusă, InterRAO, ”în speranța că situația se va ameliora în curând”. Deocamdată, situația este clară, de la miezul nopții de sâmbătă, 14 mai, livrările de electricitate din Rusia vor înceta. Este însă un scenariu pentru care operatorul rețelei finlandeze de electricitate spune că s-a pregătit. Concret, din consumul de electricitate al Finlandei, mai puțin de 10% provenea din Rusia, cotă ce va putea fi ușor compensată din producția naționala (nucleară), din Suedia și Norvegia, precum și din alte țări vecine. ”Nu va fi greu”, a declarat Timo Kaukonen, un oficial al rețelei finlandeze Fingrid. În plus, importul de electricitate al Finlandei din Rusia se diminuase încă din luna aprilie, trecând de la 1300 la 900 megawați, invocându-se motive obiective, respectiv ”salvarea securității sistemului electric”. De fapt, intervenise modificarea poziției finlandeze față de războiul din Ucraina și motivul invocat atunci a fost ”evoluția situației internaționale”.

Reamintim că, încă de la sfârşitul săptămânii trecute, Kremlinul a reacționat la anunțul Finlandei privind depunerea, duminică, 15 mai, a cererii de candidatură la integrarea în NATO, subliniind că ”în mod sigur”, intrarea Finlandei în NATO ”va fi o amenințare la adresa Rusiei” și că diplomația rusă ”va fi obligată să adopte măsuri reciproce militaro-tehnice și de altă natură pentru a contracara amenințările la adresa securității sale naționale”.

- Publicitate -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

WWW