joi, 27 februarie, 2020
7.1 C
București

Rusia renunţă la un protocol din Convenția de la Geneva de teama unor “abuzuri”

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a renunţat la un protocol al Convenţiei de la Geneva privitor la drepturile victimelor conflictelor armate, transmite Reuters, care citează surse parlamentare ruseşti, potrivit b1.ro.

Protocolul data din anul 1949, dar fusese semnat de Rusia (pe-atunci Uniunea Sovietică) în 1989.

Motivul invocat de Vladimir Putin pentru a-şi motiva decizia este faptul că protocolul “nu a reuşit să-şi îndeplinească funcţiile încă din 1991”.

De aplicarea protocolului se ocupa o comisie internaţională, care a fost, însă, acuzată că “ar putea fi folosită în mod abuziv de alte state”.

“În mediul internaţional actual, creşte semnificativ riscul ca puterea comisiei să fie utilizată de alte state, care acţionează cu rea-credinţă, într-un mod abuziv”, se arată în documentul de motivare a deciziei.

În plus, Rusia s-a plâns că nu are un reprezentant în comisia internaţională, asta deşi îşi plăteşte contribuţiile în mod regulat.

De precizat că, încă de la implicarea sa în războiul civil din Siria, Federaţia Rusă a fost acuzată de mai multe ori de faptul că operaţiunile ei militare ar fi lăsat în urmă un număr mare de civili morţi – un lucru caracteristic armatei ruse.

Prin faptul că a abandonat acest protocol, Rusia nu a renunţat însă la Convenţia de la Geneva per ansamblu. Nu este nici primul acord internaţional la care Rusia renunţă în ultimii ani.

La ce alte documente de drept internaţional a mai renunţat Rusia în ultimii ani

1. Tratatul cu privire la Forțele Armate Convenționale în Europa (CFE), din anul 1990 – prevede reducerea considerabilă de către semnatari (printre care şi România) a forțelor armate și armamentelor;

2. Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare (INF), din anul 1987 – interzice utilizarea şi construirea de rachete convenţionale sau nucleare cu o rază de acţiune între 500 şi 5.500 de kilometri;

La acestea se adaugă şi încălcările repetate ale dreptului internaţional în cazul Peninsulei Crimeea şi a estului Ucrainei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

ULTIMA ORĂ

XTB: ce impact va avea coronavirus asupra economiei românești

Impactul asupra economiei locale este în prezent nesemnificativ, dar în condițiile în care situația cu riscuri reale dar...

Cum se acordă concediul medical și indemnizația pentru carantină

Concediul şi indemnizaţia pentru carantină se acordă asiguraţilor cărora li se interzice continuarea activităţii din cauza unei...

Covid-19 nu a afectat încă leul

Comparativ cu sfârșitul anului trecut cursul euro a crescut cu aproape trei bani, o valoare modestă, care...

Coronavirus afectează și economia României?

China este al șaptelea partener comercial al României iar răspândirea coronavirusului afectează business-urile locale care importă în...

TRENDING

Taxă de timbru pentru cei care vor să conteste un proiect

Vicepremierul Raluca Turcan a declarat că Guvernul...

Şi mentalităţile ucid, nu doar incompetenţa şi corupţia

Toată lumea vorbeşte despre cazul fetei răpite şi...