Ecuador a fost ținta a peste 40 de atacuri cibernetice venite din partea unor grupuri aflate în legătură cu Assange, în ultimele 5 zile de la expulzarea fondatorului WikiLeaks și permiterea arestării sale de către autoritățile britanice.
De la arestare, un număr mare de atacuri cibernetice au fost îndreptate către site-urile guvernului ecuadorian din partea unor grupuri simpatizante ale fondatorului WikiLeaks – a declarat Patricio Real, ministrul adjunct al țării pentru tehnologia informației și comunicațiilor, pentru AFP, citat de Reuters.
Marea majoritate a atacurilor au început joia trecută din SUA, Brazilia, Olanda, Germania, România, Franța, Austria și Marea Britanie, a spus el.
Javier Jara, subsecretar al departamentului guvernamental electronic al ministerului de telecomunicații, a declarat pentru AFP că atacurile au fost „volumetrice” – respectiv atacuri cibernetice care trimit o cantitate enormă de trafic unui singur server pentru a încerca să copleșească lățimea de bandă și să îl facă inutil.
Principalele ținte vizate de atacuri au fost site-urile Cancelariei prezidenţiale de la Quito, Ministerelor de Interne şi Externe şi Băncii Centrale a Ecuadorului, dar și ale altor instituții și autorități autonome, a precizat Real, susținând că, grație intervenției rapide, situația s-a remediat în câteva ore.
În numai patru zile, Ecuadorul a urcat de pe locul 51 pe 31 în topul ţărilor care au suferit cele mai multe atacuri informatice, a arătat viceministrul.
„Eliberaţi-l pe Assange sau veţi plăti”. Aceasta a fost amenințarea lansată de
gruparea internaţională de hackeri Anonymous.
Julian Assange se află, în prezent, în închisoarea Belmarsh din Londra și se confruntă cu extrădarea în SUA pentru a face față unei singure acuzații de hacking a unui computer guvernamental sau în Suedia pentru a se confrunta cu două cazuri de abatere sexuală, informează Business Insider.
– De fapt, de ce este vinovat Assange, pentru ca a spus adevarul ?!