5.5 C
București
luni, 1 martie

Salvini aruncă în aer coaliția populistă la putere și cere alegeri legislative anticipate

O decizie brutală a liderului extremei drepte italiene, Matteo Salvini, care intervine într-un moment nepotrivit, în plină vară, rupe, de fapt, coaliția la guvernare și aruncă Italia în incertitudine.

Lovitură de teatru în guvernul Italiei. Matteo Salvini, ministru de Interne și liderul Ligii (formațiune politică de extremă dreapta) a cerut joi seară organizarea de alegeri anticipate cât mai rapid posibil, amenințând chiar cu provocarea «exploziei» coaliției la putere. «Haideți rapid în parlament pentru a lua act că nu mai există majoritate…și să restituim rapid dreptul la exprimare alegătorilor», a cerut Salvini într-un comunicat dat publicității joi. El a transmis această solicitare și premierului Giuseppe Conte.

Ce a declanșat această criză?

Cu prilejul ultimului vot parlamentar, miercuri, înainte de perioada estivală, Mișcarea celor 5 Stele (anti-sistem), aliat la guvernare, a votat împotriva proiectului unei linii ferate de mare viteză Lyon-Torino, susținut puternic de Liga lui Matteo Salvini (extremă dreapta). Opoziția de dreapta și cea de stânga față de coaliția populistă la guvernare au cerut demisia premierului Giuseppe Conte, considerând că el nu mai are majoritate în parlament. În acest context, în care Salvini este considerat responsabil de declanșarea crizei, a avut joi seară o lungă discuție cu premierul Conte. A ieșit apoi în public cu o declarație în care a recunoscut că în ultimele luni «s-a produs ceva» ce poate lăsa fără majoritate în parlament actuala coaliție la guvernare. Iar discursul său, în totalitate, semăna mai degrabă cu unul de campanie electorală. S-a referit la imposibilitatea de a trece la vot măsuri vizând reducerea impozitelor, a criticat activitatea unor miniștri proveniți de la aliatul M5S. Liderul M5S, Luigi Di Maio, l-a acuzat pe Salvini că neglijează interesele țării, bazându-se pe sondajele de opinie care-i sunt favorabile și-l pot aduce la putere chiar și singur. Potrivit presei italiene, Liga lui Salvini ar dori organizarea de alegeri legislative în a doua jumătate a lunii octombrie (duminicile 13, 20 și 27). Indiferent când ar avea loc, Liga se prezintă în poziție de forță, cu sondaje ce-i conferă 36-38% din intențiile de vot, ceea ce i-ar permite să guverneze singur sau cu sprijinul partidului post-fascist Fratelli d’Italia. M5S este mult în urma Ligii, cu șanse de a obține doar 17% din voturi.

Marea necunoscută rămâne însă reacția șefului statului, Sergio Mattarella, singurul având competența de a dizolva parlamentul, după consultări cu președinții celor două camere și cu principalii lideri politici, înainte de a convoca un scrutin. Este însă știut faptul că acesta se opune orgnizării de noi alegeri, septembrie-octombrie fiind perioada în care guvernul trebuie să pregătească bugetul anului următor, să-l discute cu Bruxellesul și să-l prezinte spre adoptare parlamentului. Un guvern pe cale de plecare, crede președintele Mattarella, nu poate avea greutatea necesară pentru a negocia cu Bruxellesul, ceea ce ar dăuna grav intereselor țării.

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW