14.8 C
București
joi, 4 martie

Sancțiuni americane împotriva Turciei după achiziționarea de rachete rusești S- 400

Statele Unite au decis impunerea de sancțiuni împotriva agenției guvernamentale turce având competența de a achiziționa arme (SSB), după ce aceasta a achiziționat sistemul rus de apărare aeriană S-400, a anunțat luni şeful diplomației americane Mike Pompeo, citat de “Le Figaro”.

“Măsurile luate în acest caz semnalează clar că Statele Unite… nu vor tolera tranzacții importante cu sectoare ruse ale apărării și al informațiilor”, a precizat Mike Pompeo într-un comunicat. Invocând o lege adoptată în 2017 de Congresul american “pentru contracararea adversarilor Statelor Unite prin sancțiuni”, Washingtonul a interzis prin actualele sancțiuni atribuirea de permise de export de arme către agenția turcă SSB. Decizia prevede de asemenea sancțiuni împotriva președintelui SSB, Ismail Demir, precum și împotriva altor șefi ai agenției guvernamentale mai sus citate din Turcia. Achiziționarea de către Ankara a sistemului rus de apărare aeriană A- 400 a provocat deteriorarea relațiilor Turciei cu Washingtonul, care consideră că rachetele din Rusia sunt incomptibile cu sistemele de apărare ale Alianței Atlantice din care face parte și Turcia.

Turcia condamnă sancțiunile americane

Calificându-le “injuste”, Turcia a condamnat sancțiunile impuse de Statele Unite agenției guvernamentale turce SSB ca răspuns la achiziționarea de către aceasta a sistemului rus de apărare aeriană S-400. “Invităm Statele Unite să-și reconsidere decizia injustă de a institui sancțiuni… iar noi reafirmăm că suntem gata să tratăm problemele pe calea dialogului și a diplomației, conform spiritului Alianţei Atlantice”, a declarat Mevlüt Çavuşoğlu.

Ankara respinge, de asemenea, ideea susținută de Mike Pompeo privind “pericolul pentru securitatea sistemului NATO” pe care l-ar reprezenta rachetele ruse și promite să riposteze, “când va considera necesar”, la sancțiunile americane. Turcia propune totuși abordarea situației “în manieră obiectivă și realistă”, prin crearea unui grup tehnic de lucru, a adăugat ministrul turc de Externe.

Rusia califică drept “ilegitime” sancțiunile contra Turciei

“Este vorba de o nouă atitudine aroganțt față de Dreptul internațional, de măsuri coercitive unilaterale și ilegitime pe care Statele Unite le utilizează de mai mulţi ani, de decenii”, a declarat ministrul rus de Externe Serghei Lavrov, citat de Ria Novosti. Această atitudine nu contribuie la autoritatea Statelor Unite pe scena internațională”, a adăugat Serghei Lavrov.

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW