Atmosferă de mare sărbătoare la Glodeni, județul Dâmboviţa, de ziua copiilor. Sâmbătă, pe 1 iunie 2019, s-a desfăşurat cea mai mare întâlnire a cadrelor didactice care au activat de-a lungul anilor, titulari sau suplinitori, în unităţile şcolare de pe raza comunei Glodeni (localitate descrisă şi în „România pitorească ” de către Alexandru Vlahuţă).
Au răspuns invitaţiilor 153 de cadre didactice, dintre care 117 pensionari. Toţi participanţii au fost întâmpinaţi în şcoală, conform tradiţiei, cu pâine şi sare de actuali elevi ai şcolii, îmbrăcaţi în frumoase costume naţionale, iar apoi au vizitat şcoala: trei vitrine mari cu peste 200 de cupe şi trofee sportive, panoul cât un perete cu fotografiile cadrelor didactice (108 care au trimis fotografii pentru procesat).
Panourile de pe toate holurile şcolii (parter şi două etaje) cu generaţii de absolvenţi şi generaţii de sportivi ai şcolii, prezenţi în campionatele republicane. A urmat un Tedeum în memoria celor dispăruţi dintre noi, oficiat la biserica din comună şi apoi o poză de grup în faţa căminului cultural. Toţi cei prezenţi au asistat la un spectacol cultural-artistic în căminul cultural, oferit de formaţia de dansuri populare a şcolii „Mugurelul”, care, deşi de curând înfiinţată, a mers cu spectacole în judeţ şi în ţară – Craiova, Bucureşti, Tismana, Filiaşi, TV „Naşul”.
Artizanii întâlnirii – actualii directori ai şcolii, profesoarele Radu Cosmina Mihaela şi Anghelescu Maria-Roberta şi foşti directori ai şcolii, Stoica Liviu şi Rizescu Ovidiu au prezidat adunarea, alături de Voica Maria – fost director al şcolii Lăculeţe; Mihai Maria – director al Grădiniţei Glodeni, Mirică Pompiliu (92 de ani) – fost director al şcolii în anul şcolar 1952-1953, trei secretari ai şcolii şi Chiran Gheorghe – fost profesor, secretar al şcolii, actualul Primar al comunei.
35 de cadre didactice care au funcţionat la Glodeni au primit din partea organizatorilor diplome de excelenţă şi coşuri cu flori pentru diferite tipuri de activităţi avute pe timpul exercitării profesiei didactice, sau a unor ascensiuni de excepţie. Dintre aceştia menţionăm:
Mirică Pompiliu – „Cel mai pedant profesor!”;
Mirică Aura – „Cel mai bun observator și mediator al problemelor școlare!”;
Măntescu ovidiu – „Cel mai incoruptibil profesor”;
Mireșan Emil – „Cel mai prolific profesor și șef la borcane și sticle pe vremea pionieriei!”;
Constantinescu Octav – „Cel mai bun programator al orarelor școlare, fără calculator” – inspector şcolari de specialitate în cadrul ISJ Dâmboviţa;
Călin Elene – „Cel mai bun șef cu buna dispoziție”;
Petre Georgeta – „Cel mai bun șef cu buna dispoziție”;
Stoica Angela – „Cel mai nealterat dialect!”;
Dumitra Daniel – „Juristul complet!”;
Popescu Mioara – „Cel mai fidel inginer profesor”;
Chiran Gheorghe – „Cel mai polivalent cadru didactic!” – actualul Primar al comunei Glodeni;
Soare Steliana – „Cea mai împătimită pesăriță și mai tenace cenaclistă!”;
Radu Cosmina – „Cel mai credincios director ortodox!”;
Chiose Vasilica – „Cea mai bună memorie a numelor elevilor!”;
Jelev Julieta – „Cea mai blajină și elegantă profesoară!”;
Grigorescu Aurelia – „Cea mai documentată privind problemele învățământului!”;
Dinu Vasile – „Cea mai rapidă ascensiune administrativă!” – Director general pentru infrastructura locală din cadrul CJ Dâmboviţa;
Pehoiu Cristian – „Cea mai fulminantă ascensiune profesională!” – fost decan, acum Preşedinte al Senatului Universităţii „Valahia” din Târgovişte;
Stănescu Cristian – „Cea mai spectaculoasă ascensiune politică!” – fost elev al şcolii, europarlamentar în prima legislatură a C.E;
Anghelescu Roberta – „Cea mai activă și inimoasă colegă!”;
Șerban Camelia – „Ce mai longevivă secretară a școlii!”;
Vasile Mircea – „Cea mai imperturbabilă umbrelă!”;
Mihai Maria – „Ce mai grijulie mămică!”;
Vrezgo Lucreția – „Cea mai lungă carieră sportivă activă -18 ani, 324 de meciuri!”;
Pârvan Mihai – „Cel mai devotat ocrotitor al sălbăticiunilor!”;
Rizescu Ovidiu – „Profesorul complet!” – profesor, fost director al DJTS Dâmboviţa;
Borangic Marinela – „Cea mai eficientă secretară!”;
Stoica Liviu – „Războinicul!” și cel mai longeviv director al şcolii Glodeni (15 ani).
Dintre nenumăratele amintiri din şcoală petrecute de-a lungul anilor, prezentate într-o cronică în versuri de către profesorul Rizescu Ovidiu (cel mai vechi profesor al şcolii – 46 de ani de activitate), spicuim câteva mari succese specifice şi şcolare ale copiilor din Glodeni:
- Frumoasele carnavaluri şcolare organizate anual cu peste 100 de costumaţii în fiecare dintre cele 56 de ediţii;
- Expoziţiile florale, organizate toamna, în fiecare clasă şi apoi pe şcoală de 15 ani;
- Concursurile de orientare turistică (unicat în judeţ) cu participare judeţeană şi inter-judeţeană de peste 20 de ani;
- Locul I pe ţară obţinut de revista literară „La steaua” din cadrul cenaclului literar Daniel Drăgan;
Rezultatele sportive de excepţie ale elevilor şcolii Glodeni: 15 clasări pe podiumurile naţionale (dintre care 4 locuri I pe ţară la handbal şi un loc I pe ţară la baschet fete), 6 sportivi ajunşi în loturile naţionale de tineret şi seniori.
Din statistica recent întocmită cu acest prilej a rezultat o mare preferinţă pentru elevi ai şcolii Glodeni pentru cariera didactică. Mai exact 73 de persoane, dintre care câte unul – limba franceză, limba engleză, religie, fizică, chimie, 2 – biologie; 7 – istorie-geografie; 7- matematică; 9-limba română; 11 educatoare şi învăţătoare, 31 – educaţie fizică şi sport şi kinetoterapie. Dintre acestea, numai 9 sunt pensionari. Este demn de remarcat că în prezent, dintre cele 36 de cadre didactice ale şcolii, 15 titulare sunt din Glodeni. Asta înseamnă că au avut mentori buni şi exemple de urmat în carieră.
În fine, mai trebuie amintit că doi dintre foştii elevi ai şcolii, care şi-au exprimat dorinţa de a se alătura acestei mari reuniuni, au fost: Gabriel Apostol – actor profesionist la Teatrul Ţăndărică din Bucureşti, care a adus un omagiu foştilor săi dascăli şi Puiu Ene – muzician stabilit în Franţa, care a prezentat un recital de excepţie la nai – specialitatea lui. A urmat o masă festivă cu toţi participanţii şi dans până seara.
Mulțumim, Doamnelor și Domnilor Profesori!