Scădere uşoară a pieţei auto

În luna aprilie 2021, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu autovehicule şi motociclete a scăzut faţă de luna precedentă, ca serie brută cu 2,8%, iar ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate a crescut cu 2,5%, potrivit INS.

▪ Volumul cifrei de afaceri din serviciile de piaţă prestate populaţiei a scăzut faţă de luna precedentă, atât ca serie brută cu 3,4%, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 10,0%.

▪ Faţă de luna corespunzătoare a anului precedent, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu autovehicule şi motociclete a crescut, atât ca serie brută cu 107,2%, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 99,6%.

▪ Volumul cifrei de afaceri din serviciile de piaţă prestate populaţiei, faţă de luna corespunzătoare a anului precedent, a crescut, atât ca serie brută cu 348,9%, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 228,2%.

▪ În perioada 1.I-30.IV.2021, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu autovehicule şi motociclete a crescut faţă de perioada 1.I-30.IV.2020, atât ca serie brută cu 33,5%, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 29,6%.

▪ În perioada 1.I-30.IV.2021, volumul cifrei de afaceri din serviciile de piaţă prestate populaţiei a crescut faţă de perioada 1.I-30.IV.2020, ca serie brută cu 4,8%, iar ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate a scăzut cu 0,2%.

Aprilie 2021 comparativ cu martie 2021

Volumul total al cifrei de afaceri din comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, întreţinerea şi repararea autovehiculelor şi a motocicletelor, serie brută, în luna aprilie 2021, comparativ cu luna precedentă, a înregistrat o scădere cu 2,8%, ca urmare a scăderilor înregistrate la comerţul cu piese şi accesorii pentru autovehicule (-6,7%), comerţul cu motociclete, piese şi accesorii aferente; întreţinerea şi repararea motocicletelor (-4,7%) şi la comerţul cu autovehicule (-1,4%). Activităţile de întreţinere şi reparare a autovehiculelor au rămas la acelaşi nivel.

Volumul total al cifrei de afaceri din comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, întreţinerea şi repararea autovehiculelor şi a motocicletelor, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în luna aprilie 2021, comparativ cu luna precedentă, a înregistrat o creştere cu 2,5%.

În ceea ce priveşte serviciile de piaţă prestate populaţiei, serie brută, în luna aprilie 2021, faţă de luna precedentă, volumul cifrei de afaceri a înregistrat o scădere cu 3,4%, ca urmare a scăderilor înregistrate la activitǎţile de jocuri de noroc şi alte activităţi recreative (-20,2%) și la activităţile hotelurilor şi restaurantelor (-0,6%). Creşteri au înregistrat serviciile de coafură şi alte activităţi de înfrumuseţare (+14,8%), activitǎţile agenţiilor turistice şi tur- operatorilor (+8,3%) și activităţile de spălare şi curăţare (uscată) a articolelor textile şi a produselor din blană (+4,2%).

Volumul cifrei de afaceri din serviciile de piaţă prestate populaţiei, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în luna aprilie 2021, faţă de luna precedentă, a înregistrat o scădere cu 10,0%.

Aprilie 2021 comparativ cu aprilie 2020

Volumul total al cifrei de afaceri din comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, întreţinerea şi repararea autovehiculelor şi a motocicletelor, serie brută, în luna aprilie 2021, comparativ cu luna aprilie 2020, a înregistrat o creştere cu 107,2%, datorită creşterilor înregistrate la comerţul cu autovehicule (+128,4%), activităţile de întreţinere şi reparare a autovehiculelor (+99,9%), comerţul cu piese şi accesorii pentru autovehicule (+82,9%) și la comerţul cu motociclete, piese şi accesorii aferente; întreţinerea şi repararea motocicletelor (+46,2%).

Volumul total al cifrei de afaceri din comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, întreţinerea şi repararea autovehiculelor şi a motocicletelor, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în luna aprilie 2021, a înregistrat o creştere cu 99,6% faţă de luna aprilie 2020.

Activitatea de servicii de piaţă prestate populaţiei, serie brută, în luna aprilie 2021, a înregistrat o cifră de afaceri cu 348,9% mai mare comparativ cu luna aprilie 2020, datorită creşterilor înregistrate la activităţile de jocuri de noroc şi alte activităţi recreative (+1903,1%), serviciile de coafură şi alte activităţi de înfrumuseţare (+848,5%), activităţile agenţiilor turistice şi tur-operatorilor (+386,9%), activităţile hotelurilor şi restaurantelor (+281,9%) și la activităţile de spălare şi curăţare (uscată) a articolelor textile şi a produselor din blană (+88,5%).

Activitatea de servicii de piaţă prestate populaţiei, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în luna aprilie 2021 a crescut cu 228,2%, comparativ cu luna aprilie 2020.

Perioada 1.I-30.IV.2021 comparativ cu perioada 1.I-30.IV.2020

În perioada 1.I-30.IV.2021 comparativ cu perioada 1.I-30.IV.2020, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu ridicată şi cu amănuntul, întreţinerea şi repararea autovehiculelor şi a motocicletelor, serie brută, a înregistrat o cifră de afaceri mai mare cu 33,5%, influențată de creşterea cifrei de afaceri la: comerţul cu motociclete, piese şi accesorii aferente; întreţinerea şi repararea motocicletelor (+77,6%), comerţul cu autovehicule (+38,8%), comerţul cu piese şi accesorii pentru autovehicule (+29,2%) şi activităţile de întreţinere şi reparare a autovehiculelor (+16,9%).

În perioada 1.I-30.IV.2021 comparativ cu perioada 1.I-30.IV.2020, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu ridicată şi cu amănuntul, întreţinerea şi repararea autovehiculelor şi a motocicletelor, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a crescut cu 29,6%.

Activitatea de servicii de piaţă prestate populaţiei, serie brută, în perioada 1.I-30.IV.2021 a înregistrat o cifră de afaceri cu 4,8% mai mare comparativ cu perioada 1.I-30.IV.2020, influențată de creşterea cifrei de afaceri la: serviciile de coafură şi alte activităţi de înfrumuseţare (+49,8%), activităţile hotelurilor şi restaurantelor (+12,8%) şi activităţile de spălare şi curăţare (uscată) a articolelor textile şi a produselor din blană (+5,5%).

Scăderi au înregistrat activitǎţile agenţiilor turistice şi tur-operatorilor (-25,6%) şi activităţile de jocuri de noroc şi alte activităţi recreative (-5,3%).

Activitatea de servicii de piaţă prestate populaţiei, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în perioada 1.I-30.IV.2021, a înregistrat o cifră de afaceri cu 0,2% mai mică comparativ cu perioada 1.I-30.IV.2020.

Informaţii suplimentare:

✓ Cifra de afaceri netă reprezintă veniturile totale înregistrate de către întreprindere în perioada de referinţă, provenite atât din activitatea principală, cât şi din activităţile secundare exercitate de aceasta. Cifra de afaceri netă nu include TVA şi veniturile din vânzarea sau transferul de mijloace fixe.

✓ Indicii de volum ai cifrei de afaceri din comerţul cu autovehicule şi motociclete şi serviciile de piaţă prestate populaţiei sunt indici de tip Laspeyres şi sunt calculaţi în condiţii metodologice şi de preţuri comparabile.

Pentru exprimarea valorilor din perioada curentă în preţurile perioadei de referinţă se utilizează indici de preţuri deflatori (indicele preţurilor de consum). Primii indici obţinuţi sunt la nivel de clasă/grupă CAEN Rev.2 apoi prin agregări succesive se obţin indici la niveluri agregate. Ponderile utilizate la agregare sunt calculate pe baza cifrei de afaceri conform rezultatelor Anchetei Structurale în întreprinderi din anul de referinţă (2015).

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW