Scandalul expulzării spionilor ruși din Cehia se amplifică. Și Rusia expulzează diplomați cehi

Rusia a anunțat duminică expulzarea a 20 de diplomați ai ambasadei Cehiei din Moscova, cărora le-a dat ultimatum să părăsească teritoriul Rusiei până la sfârșitul zilei de luni, 19 aprilie. Anunțul a fost făcut de către Ministerul rus al Afacerilor Externe, după convocarea ambasadorului Cehiei la Moscova, Vitezslav Pivonka.

S-a aflat de asemenea că, în afara expulzării celor 18 diplomați, autoritățile de la Praga au decis excluderea Rusiei de la o ofertă importantă de construire a unui nou reactor la centrala nucleară de la Dukovany. De asemenea, negocierile prevăzute pentru această săptămână în vederea importării de către Cehia a unui stoc important de doze cu vaccinul rus SputnikV au fost anulate.

Este invocată o posibilă influențare din partea Statelor Unite

Rusia a calificat încă de duminică drept „provocare” expulzarea celor 18 diplomați ruși ai ambasadei din Praga și promisese retorsiuni severe împotriva unor acțiuni, calificate de MAE rus „că distrug fundamentele relațiilor existente între Rusia și Cehia”. În comunicatul MAE rus este invocată inclusiv o posibilă influență a Statelor Unite în adoptarea deciziei autorităților cehe . „Acest demers ostil, se spune în comunicatul MAE rus, se înscrie în seria de acțiuni antiruse întreprinse de Republica Cehă în ultimii ani. Nu poți vedea, aici, decât urmele influenței Statelor Unite… În efortul pentru a face plăcere Statelor Unite, în contextul recentelor sancțiuni americane împotriva Rusiei, autoritățile cehe au mers până la a-și depăși chiar și mentorii de peste ocean”.

- Publicitate -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

WWW