Scandalul Pegasus: Anchetă la Paris în legătură cu spionarea jurnaliștilor

Această anchetă, precizează «Le Figaro», a fost declanșată pentru o lungă listă de infracțiuni ce au atentat la viața privată, interceptarea de corespondență, accesul fraudulos la date importante. Ele au vizat jurnaliști francezi și din alte țări, dar ancheta anunțată marți la Paris îi privește pe unii jurnaliști francezi spionați de serviciile secrete străine, în special cei de la Mediapart și Canard enchainé. Ancheta vizează, de asemenea, alte infracțiuni atingând sisteme informatice, respectiv introducerea și transmiterea frauduloasă a unor date cu ajutorul echipamentului Pegasus.

Numeroase personalități vizate

Mai multe publicații de prestigiu, precum Le Monde, The Guardian, The Washington Post au informat despre scandalul Pegasus, dezvăluind informațiile potrivit cărora Mediapart și Canard enchainé au fost vreme îndelungată spionate de servicii secrete ale altei țări. Investigațiile actuale au fost încredințate Oficiului central de luptă împotriva criminalității legate de tehnologiile informațiilor și comunicației (OCJCTIC), a precizat Parchetul.

Potrivit unei anchete publice realizate duminica trecută de un consorţium de 17 publicații internaționale, software-ul Pegasus elaborat de întreprinderea israeliană NSO Group ar fi permis spionarea a cel puțin 180 jurnaliști, a 600 oameni politici, a 85 militanți ai organizațiilor pentru apărarea drepturilor omului, a 65 șefi de întreprinderi din diferite țări.

Un software ultrasofisticat

Software-ul spion Pegasus, introdus într-un smartphone, permite recuperarea mesajelor, a fotografiilor, a tuturor contactelor și chiar ascultarea apelurilor proprietarului aparatului. Aceste dezvăluiri au provocat indignare în întreaga lume, în rândul ONG-urilor, în lumea jurnalistică, în rândul liderilor politici ai lumii. Grupul NSO s-a scuzat spunând că software-ul creat de el a fost destinat doar pentru obținerea de informații despre rețelele criminale sau teroriste.

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW