Incidente violente între poliție și manifestanți, sute de arestări, jafuri și distrugeri
Revoltați la aflarea deciziei guvernului și a președintelui Emmanuel Macron de a trece legea privind reformarea sistemului de pensii contestat de luni de zile de toate marile sindicate franceze, prin asumare guvernamentală, mai multe mii de manifestanți au ieșit în stradă joi seară, atât la Paris, în Place Concorde, în fața clădirii Adunării naționale, cât și în toate marile orașe ale țării. Întreaga seară și noapte de joi spre vineri, Parisul, Marseille, Lyon, Bordeaux, Nantes, Rennes, Lille, Dijon, Amiens, Strasbourg au cunoscut adevărate scene de haos. Manifestanții contra ocolirii parlamentului la promovarea textului de lege conceput de președintele Macron și guvern au trecut de la proteste pașnice la acte de o rară violență, inclusiv în fața sediului Adunării Naționale. Au scandat sloganuri contra guvernului, a președintelui Macron, au ars efigiile președintelui și a primului ministru, au incendiat mormanele de gunoaie aflate de mai multe zile pe străzi în urma grevei gunoierilor, au lansat cocteiluri Molotov, s-au luptat corp la corp cu forțele de ordine aduse la Paris și în marile orașe franceze într-un număr fără precedent. Nici tunurile cu apă și nici gazele lacrimogene nu au reușit să disperseze protestatarii, dar mai ales grupurile de extremiști cu cagule infiltrați în rândul manifestanților care au incendiat și jefuit bănci, magazine, instituții, au atacat parlamentari și chiar sedii ale administrației.
Scene asemănătoare au fost semnalate de presa franceză, de posturile de televiziune în sute de orașe și localități din Franța. Vineri dimineață, într-o apariție la RTL, ministrul de interne Gérald Darmanin a anunțat operarea a 310 arestări la nivelul țării, din care 258 la Paris. ”Opoziția, a spus el, este legitimă, manifestațiile sunt legitime, dar haosul, violența nu sunt admise”. ”Voi cere prefecților să protejeze locurile publice, prefecturile, spitalele, permanențele la parlament, trebuie să fim fermi, dar și să ascultăm”, a spus Darmanin.
Într-o scrisoare adresată ministrului de Interne, lidera grupului de deputați ai Renaissance, formațiunea politică ce-l susține pe Emmanuel Macron și guvernul, a cerut mobilizarea serioasă a serviciilor statului pentru a asigura protejarea parlamentarilor vizați de opozanții față de reforma pensiilor. Sunt așteptate acum moțiunile de cenzură promise de liderii grupurilor politice opuse noii legi a pensiilor.
La rândul lor, sindicatele au anunţat că vor continua protestele în weekend şi au chemat la o nouă mobilizare pentru proteste naţionale joia viitoare, 23 martie, cu aceeaşi revendicare: renunţarea la reformă.