Schimb istoric de prizonieri între Rusia și Ucraina, după cinci ani de conflict militar

Ucraina și Rusia au procedat sâmbătă la un schimb – fără precedent în cei cinci ani de la declanşarea conflictului din estul Ucrainei – a 70 de prizonieri, între care s-a aflat și cunoscutul cineast ucrainean Oleg Sentsov, a cărui eliberare a fost cerută insistent de comunitatea internațională. Un eveniment considerat de diplomați, de analiști politici bine informați asupra evoluției conflictului ruso-ucrainean drept un prim pas care poate duce la o apropiere între cele două țări în vederea abordării cu seriozitate a căilor de soluționare a crizei și de încetare a conflictului armat.

Presa, posturile de televiziune din Rusia și Ucraina au prezentat pe larg reportaje de la acest important eveniment derulat concomitent la Kiev și la Moscova. Avionul transportând prizonierii ucraineni a aterizat sâmbătă la prânz pe aeroportul principal din Kiev, Borispil, unde au fost întâmpinați de președintele Volodimir Zelenski, de zeci de apropiați ai celor sosiți, de zeci de ziariști ucraineni, ruși și corespondenți ai agențiilor internaționale de presă și ai unor mari posturi străine de televiziune. «Am făcut primul pas…Trebuie să facem toți pașii necesari pentru a pune capăt acestui oribil război», a declarat președintele ucrainean. «Îi felicit pe toți cei care au contribuit la eliberarea eroilor noștri», a mai spus Zelenski. Concomitent, de la aeroportul Vnukovo din Moscova, televiziunea rusă de stat a transmis o primire similară a deținuților ruși coborând din avionul ce i-a adus în Rusia. Așa cum se aflase în prealabil din surse informate, printre prizonierii sosiți la Kiev s-a aflat și celebrul cineast Oleg Sentsov (43 de ani), arestat în 2014, în Crimeea, după ce a protestat împotriva anexării de către Rusia a peninsulei. El fusese condamnat la 20 de ani închisoare sub acuzația de terorism și trimis într-un lagăr situat în arctica rusească. În 2018 el a făcut o grevă a foamei de 145 de zile, mediatizată amplu nu doar în Ucraina, ci în toată Europa. O amplă campanie de solidaritate, urmată de presiuni exercitate de numeroși înalți oficiali și renumiți intelectuali europeni au contribuit în mare măsură la eliberarea sa.

Rețin atenția unii prizonieri eliberați de Kiev

Este vorba în primul rând despre Volodimir Tsemakh (58 de ani), un fost șef militar din rândul separatiștilor pro-ruși din estul Ucrainei, martor-cheie în dosarul prăbușirii în urmă cu cinci ani a zborului MH17, și de Kirilo Vîșinski (52 ani), un jurnalist ruso-ucrainean ce lucra pentru agenția rusă de presă Ria Novosti, arestat în 2018, la Kiev, și inculpat pentru «înaltă trădare» în favoarea Moscovei. Punerea în libertate a lui Volodimir Tsemakh, fost comandant al «apărării antiaeriene» separatiste, deținut de Kiev începând din luna iunie, a provocat neliniște anchetatorilor olandezi care se ocupă de dosarul prăbușirii zborului MH17 deasupra Ucrainei, catastrofă aeronautică soldată cu 298 de morți. «Noi am fi dorit ca acesta să fie disponibil pentru efectuarea anchetei», a declarat pentru AFP, reluat de «Le Point», Brechtje van de Moosdijk, purtătorul de cuvânt al grupului olandez de anchetă. O informație de ultim moment precizează că Tsemakh a fost în cele din urmă interogat de către anchetatorii olandezi. Săptămâna trecută, un grup de deputați europeni a adresat președintelui Ucrainei o scrisoare în care cerea ca Volodimir Tsemakh să nu fie predat Rusiei, în condițiile în care el refuză să recunoască faptul că, în calitatea pe care a avut-o în forțele separatiste, este practic implicat în catastrofa zborului MH17.

- Publicitate -

1 COMENTARIU

  1. UC.RAI.NA. UC-Cuie, RAI, NA-Ani. Anii cuielor la Rai (2004-2070). Persoane care bat cuie la Casa Raiului in care stau, constructie vie, unica si nepretuita. Daca ar veni maine un miliardar si mi-ar oferi 200 de miliarde de euro pe Casa Raiului, nu as vinde-o.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW