5.8 C
București

Conflictul din Afganistan: Donald Trump suspendă negocierile cu talibanii

Președintele Trump a anunțat sâmbătă nu doar contramandarea întâlnirii pe sol american între talibani, guvernul afgan și partea americană, ci și suspendarea tuturor negocierilor de pace în derulare în ultima lună cu talibanii.

Statele Unite se aflau de aproape o lună de zile în contact cu acest grup înarmat din Afganistan, în scopul realizării unui acord de pace. Mai mult, duminică, 8 septembrie, urma să aibă loc în secret, la Camp David, o întâlnire cu responsabilii talibanilor și ai afganilor. Modul de desfășurare a convorbirilor era următorul: Mai întâi, urma să aibă loc o întâlnire a președintelui american cu omologul său afgan, Ashraf Ghani, urmată de o întâlnire a lui Trump cu negociatorii talibani. Partea americană spera astfel să reușească să pună ambele părți la masa tratativelor. Urma, deci, să aibă loc în premieră un demers pe teritoriul american, primul de la declanșarea războiului din Afganistan, în urmă cu 18 luni, pentru luarea unor decizii concrete vizând încetarea conflictului militar. Evenimentele din ultimele zile de la Kabul au distrus orice speranță de succes. Atentatul de joia trecută, revendicat de grupul înarmat taliban, care a costat viața a 12 persoane, inclusiv doi soldați americani, a schimbat planul lui Donald Trump. El a decis sâmbătă anularea întâlnirii de la Camp David. «Dacă ei nu pot respecta o încetare a focului în timpul acestor discuții importante, a scris Trump pe Twitter, dacă sunt în stare să ucidă 12 persoane nevinovate, atunci ei nu au probabil autoritatea de a negocia un acord atât de important». Președintele american a decis concomitent și suspendarea tuturor negocierilor de pace în desfășurare în ultima lună. Pentru moment, spun analiști politici bine informați, citați de RFI, este greu de prevăzut dacă în noul context Donald Trump va anula toate măsurile prevăzute până în acest moment privind Afganistanul, în special cea privind retragerea, până la finele anului viitor, a mii de soldați americani.

Și guvernul afgan exclude alte negocieri cu talibanii

După ce a salutat eforturile americane ce vizau restabilirea păcii în Afganistan, eforturi compromise de poziția talibanilor, și Biroul președintelui afgan Ashraf Ghani a anunțat că exclude alte negocieri cu talibanii. În comunicatul dat publicității după decizia anunțată de președintele Trump, se subliniază că «o adevărată pace poate fi realizată doar dacă talibanii încetează să ucidă cetățeni afgani, acceptă o încetare a focului și discuții directe cu guvernul afgan».

1 COMENTARIU

  1. AF.GAN.IST.AN. AF-Fruntea, GAN-Gena, IST-Tisbitul, AN-Ani. Anii la gena din fruntea lui Tisbitul (2004-2070). Gena = invatatura cereasca a infaptuirii Creationismului prin Duhul Sfant dupa Casa Raiului in care stau si din faptele mele, intre anii 2004-2070 leat 7512-7578 (lumea vazuta si nevazuta, Cosmosul infinit, Pamantul si Adam cu Eva).
    Proorocire: nu va exista pace cu talibanii afgani multi ani in viitor. NATO ii considera teroristi, dar va spun ca talibanii afgani considera NATO organizatie terorista.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

ULTIMA ORĂ

China se pregătește pentru o îndelungată luptă cu coronavirus. Decesele au ajuns la 106, iar numărul contaminaţilor la peste 4.500

Comisia națională de sănătate, citată de corespondentul permanent la Beijing al ziarului "Les Echos", a anunțat că numărul victimelor epidemiei...

Indicatorul de Încredere Macroeconomică a crescut în luna decembrie

In luna decembrie 2019, Indicatorul de Incredere Macroeconomica al Asociatiei CFA Society Romania a crescut fata de...

Şeful Complexului Energetic Oltenia a fost schimbat din funcție

Consiliul de Supraveghere (CS) al Complexului Energetic Oltenia a decis înlocuirea din funcţie a directorului general al...

Piața locală de outsourcing a ajuns, la aproximativ 800 de milioane de euro

Piața locală de Business Process Outsourcing (BPO) a ajuns, în 2019, la o valoare de cca. 800 de...

TRENDING

Bugetul anului 2019 – între adevăr și utopie

Din pix și pe hârtie, datele Bugetului pe...

Indonezia, lovită de un violent seism

Seismul, având magnitudinea de 7,3 grade pe...