Presa oficială chineză de marți, preluată de Radio France Internationale, relatează că ploile diluviene și inundațiile care au lovit de mai multe zile Beijingul și regiunea învecinată Hebei au provocat distrugeri considerabile și, ceea ce este și mai dramatic, este bilanțul victimelor. Prime cifre anunță cel puțin 20 de morți și 36 dispăruți în capitala țării și cel puțin nouă morți și șase dispăruți în regiunea învecinată Hebei. Asupra zonei menționate s-a abătut un puternic taifun, Doksuri, începând din 31 iulie. Sâmbătă, doar în 40 de ore, la Beijing au căzut ploi care au revărsat o uriașă cantitate de apă, echivalentul precipitațiilor medii ale întregii luni iulie, a precizat biroul meteo al capitalei. Taifunul Doksuri, retrogradat în furtună, mătură începând de vineri China de sud-est către nord, lovind apoi și provincia Fujian, după ce în prealabil lovise statul vecin Filipine. Imaginile difuzate prin rețelele de socializare arată arbori dezrădăcinați, vehicule răsturnate luate de torenții cu nămol și alte pagube și victime încă neevaluate în regiunile muntoase ale Beijingului. ”Beijingul nu este doar un oraș, este o regiune seismică foarte dens populată, care are potențialul de a forma torente și surpări”, i-a explicat corespondentului la Beijing al RFI antreprenorul francez Vincent Boivin, instalat de 15 ani în capitala Chinei.
Alerte prealabile
Dar, semnalează antreprenorul francez citat, populația a fost foarte bine informată în prealabil. Au fost lansate ”alerte roșii” avertizând probabilitatea unor precipitații însoțite de închiderea destinațiilor turistice și de îndemnări adresate populației să rămână la domiciliile lor. Populația și-a luat măsurile de precauție, a remarcat antreprenorul.
Bilanțul ploilor este grav, dar departe de cel de la Zhengzhou, din iulie 2021. Locuitorii au fost surprinși de forța potopului în capitala provinciei Henan, din centrul țării, unde nu fuseseră lansate alerte. Metroul a fost invadat de o uriașă cantitate de apă, autobuzele și alte vehicule au fost blocate în tuneluri totalmente invadate de apă în doar câteva minute. Oficial, inundațiile s-au soldat cu 398 morți și dispăruți. La Beijing, relatează France Presse, printre morți figurează un pompier care participa la operațiunile de salvare, iar patru profesioniști specializați operațiuni de salvare aparținând unui ONG, au căzut în valurile de apă și sunt dați dispăruți. Elicoptere și soldați ai Armatei populare de eliberare au trimis deja, începând din 1 august, alimente, îmbrăcăminte și medicamente în districtele muntoase din Mentougou și Fangshan, situate la circa 40 km de Beijing. În jur de 150.000 de locuințe din Mentougou nu mai au apă curentă și autoritățile au trimis urgent 45 camioane-cisternă pentru aprovizionarea populației sinistrate, a informat marți presa din Beijing de marți. În orașul Handan, situat la 400 km de Beijing, echipe de salvatori au reușit duminică, având ajutorul unei macarale, să extragă un bărbat din automobilul său prins în vâltoarea apelor, înainte ca vehiculul să fi fost luat de ape.
Condiții meteo extreme în China. Se apropie un nou taifun
China cunoaște în această vară, ca și în alte părți ale planetei, condiții meteo extreme și temperaturi record, evenimente care, potrivit oamenilor de știință, sunt exacerbate de schimbările climatice. Experți chinezi, citați de RFI, susțin că actualele ploi diluviene ar putea provoca inundații și mai grave ca în 2012 la Beijing, când 79 de persoane au fost ucise și zeci de mii evacuate. Serviciile meteo prognozează o slăbire sensibilă, marți, a precipitațiilor, dar răgazul va fi totuși de scurtă durată, întrucât China se pregătește de sosirea unui nou taifun, Khanun, ce se apropie de coastele de est ale țării.