Tot mai mulți români încep să ia în calcul ideea de a deveni antreprenori și să se bucure de independența pe care nu o pot dobândi din postura de angajat. Fie că au skill-uri dezvoltate într-un anumit domeniu, fie că au o idee valoroasă pe care o pot monetiza sau, pur și simplu, își doresc să renunțe la viața de corporatist, ei fac pasul cel mare și își deschid un business. Cu toate acestea, în scurt timp, descoperă că proiectul le consumă mai mult timp decât au estimat. Cei care vor să-și regăsească echilibrul între carieră și viața personală vor descoperi în continuare câteva strategii pentru a-și atinge scopul.
Iată 5 feluri în care antreprenorii își recâștigă armonia între viața profesională și cea personală
1. Externalizează serviciile
Atunci când ești proprietarul businessului, ai tendința să coordonezi și să te implici în toate procesele ce țin de funcționarea acestuia. O astfel de abordare consumă timp și poate duce la burn-out. Este mai avantajos să apelezi la serviciile unor experți, precum companiile specializate pentru administrarea flotei auto sau la agențiile de recrutare pentru angajarea de personal nou.
2. Deleagă sarcinile
Aceeași dorință de a controla tot ce se petrece în companie poate fi combătută prin delegarea sarcinilor către colegii tăi. Alcătuiește-ți o echipă competentă, în care ai încredere, și atunci nu vei întâmpina nicio problemă în distribuirea răspunderilor. Chiar dacă este tentant să intervii în toate activitățile, trebuie să știi că nimeni nu simpatizează micromanagerii. Concentrează-te asupra aspectelor care au nevoie de atenția ta din calitate de lider și oferă-le celorlalți ocazia de a-și îndeplini rolurile proprii.
3. Adoptă o rutină de activități sociale
Pentru a nu te lăsa copleșit de rolul de antreprenor, o altă strategie eficientă la care poți apela este includerea regulată a unor activități sociale în programul tău. Fie că este vorba de ieșiri în oraș, fie de sport alături de prieteni, acestea te vor ajuta să lași sarcinile de muncă deoparte și sa îți acorzi timp pentru relaxare și distracție. Secretul este să practici aceste activități constant și să îți păstrezi angajamentul față de ele.
4. Setează anumite limite față de echipă și clienți
De asemenea, este recomandat să ai o relație sănătoasă cu partenerii tăi din mediul profesional. Acest lucru presupune existența unor limite în ce privește disponibilitatea ta față de ei. De exemplu, ei trebuie să știe că nu te pot suna la orice oră și că atunci când ești plecat în concediu, acel timp este dedicat familiei.
5. Lasă stresul la birou
Acest lucru este mai dificil de pus în practică, însă poți reuși să lași grijile la birou dacă îți faci un plan inteligent. De exemplu, pe drumul de întoarcere acasă, include un moment de relaxare, în care petreci timp cu tine și cu gândurile tale. Poate fi vorba despre o plimbare în parc sau despre o scurtă sesiune de antrenament sportiv la sală. Astfel, te detașezi de frământările din timpul zilei, iar familia ta va aprecia că ești calm și dedicat celor apropiați.
În concluzie, ține de tine dacă reușești să împaci cariera și viața personală, așa că nu ezita să aplici strategiile enumerate mai sus!