Odată cu instalarea frigului și a condițiilor mai puțin favorabile pentru șoferi, pregătirea corectă a mașinii devine esențială pentru a face față provocărilor și pericolelor întâlnite pe drumurile afectate de starea vremii. Fie că ești un șofer experimentat sau unul începător, asigură-te că autovehiculul personal este pregătit pentru a putea evita situațiile mai puțin plăcute și pentru a circula în siguranță pe drumurile publice. Pentru asta este indicat să te concentrezi asupra stării tehnice a vehiculului, de la verificarea sistemelor vitale până la instalarea echipamentului de siguranță necesar.
Iată cum să îți pregătești mașina într-un mod corespunzător pentru sezonul rece
1. Verificarea bateriei
O baterie sănătoasă ar trebui să aibă o tensiune de aproximativ 12,6 volți. Dacă tensiunea este semnificativ mai mică, bateria ar putea avea nevoie de încărcare sau chiar de înlocuire. Această verificare se poate face la orice service specializat sau de către cineva care care deține un astfel de dispozitiv de măsurare. Starea bateriei poate fi influențată și de anul de fabricație, iar dacă aceasta are mai mulți ani de utilizare și a avut și probleme, ar fi cazul să iei în calcul schimbarea ei. O astfel de măsură de precauție te va ajuta să eviți situațiile neplăcute și staționarea pe marginea drumului.
2. Montarea anvelopelor de iarnă sau all season
Aceste profiluri sunt recomandate pentru anotimpurile reci, atunci când vremea influențează în mod negativ starea carosabilului. Anvelopele de iarnă sunt proiectate special pentru condiții de zăpadă și polei, în timp ce anvelopele all-season sunt mai versatile și pot fi folosite tot timpul anului. Specialiștii vin cu recomandarea ca în timpul sezonului rece să fie folosite, exclusiv, cele de iarnă, deoarece acestea asigură o aderență mult mai bună, oferind conducătorului auto o mai mare siguranță la volan. Pe lângă alegerea tipului de anvelopă, o măsură suplimentară de protecție o reprezintă montarea unor senzori de presiune în roți, care te vor ajuta să monitorizezi în timp real presiunea din anvelope. Cei de la janta.ro vin în sprijinul tău cu oferte atractive și cu servicii de asistență, astfel încât totul să decurgă rapid și ușor pentru tine.
3. Asigurarea unui sistem de frânare eficient
Plăcuțele de frână trebuie să fie într-o stare cât mai bună și să aibă o grosime adecvată, astfel încât discul de frână să nu fie afectat. Verificarea plăcuțelor se face prin intermediul spațiului dintre jantă și discul de frână sau, în unele situații, acestea vor emite un sunet suspect în momentul frânării. Pentru a vedea dacă mașina frânează eficient, poți efectua câteva opriri și porniri pentru a te asigura de buna funcționare a sistemului de frânare.
4. Verificarea luminilor
Menținerea funcționalității tuturor luminilor autovehiculului este esențială pentru siguranța ta și a celorlalți participanți la trafic. În timpul sezonului rece vizibilitatea este redusă, iar o bună funcționare a luminilor de întâlnire, de ceață sau de frână, poate reduce semnificativ riscul de producere a unui eveniment rutier neplăcut.
5. Pregătirea echipamentului de drum
În mod ideal, ar trebui să ai întotdeauna un kit de prim ajutor în mașină, indiferent de sezon, dar acesta este și mai important în condiții de iarnă, când asistența poate întârzia din cauza vremii nefavorabile. De asemenea, în cazul în care conduci în zone cu zăpadă abundentă sau pe drumuri de munte, este esențial să ai cu tine lanțuri pentru zăpadă pentru a asigura o tracțiune suplimentară și o aderență sporită în situațiile dificile.
În concluzie, o pregătire adecvată a vehiculului pentru condițiile de drum specifice poate contribui semnificativ la menținerea siguranței pe șosele și scăderea numărului de accidente rutiere.