Barcelona își menține ferm aspirația la secesiune, în ciuda ofertei ce-i este făcută de Madrid privind un nou statut de autonomie. «Dreptul la autodeterminare al Cataloniei nu poate fi pus în discuție», a precizat președintele catalan Quim Torra, drept răspuns la eforturile și noile propuneri ale premierului spaniol Pedro Sanchez.
«Ori referendum, ori ruptură». Președintele catalan Quim Torra nu face niciun pas înapoi. «Noi trebuie să ne exercităm dreptul la autodeterminare și ne vom consacra a o face reală. Suntem de partea cea bună a istoriei», a afirmat el într-un discurs rostit marți seară la reluarea activităților politice. A fost un discurs «sub semnul confruntării», afirmă din Madrid corespondenta ziarului «Les Echos». «Numai un referendum pentru autodeterminare recunoscută internațional va soluționa conflictul», a subliniat Quim Torra.
Spirala confruntării
La un an de la referendumul pentru autodeterminare, interzis de autoritățile spaniole, dar care a condus Catalonia în haos politic, Quim Torra continuă să arboreze drapelul rebeliunii, declarând-și deschis intenția de a-și continua acțiunile vizând atingerea obiectivului – separarea Cataloniei de Spania. «Să votezi nu poate fi un delict și libertatea nu poate fi persecutată», a spus președintele catalan, formulând critici severe la adresa unui proiect conceput de autoritățile spaniole «pentru a distruge proiectul secesionist». Declarațiile de marți ale lui Quim Torra au mare impact în regiune, subliniază corespondenta la Madrid a ziarului «Les Echos», și vin pe fondul pregătirilor în vederea marilor manifestații anunțate pentru 11 septembrie. Anul acesta, aceste manifestații vor fi axate pe revendicarea repunerii în libertate a liderilor secesionişti aflați în închisoare preventivă de aproape un an, acuzați de rebeliune de justiția spaniolă. De la Madrid, premierul socialist Pedro Sanchez a decis să nu intre în spirala confruntării. În ciuda tonului dur al președintelui catalan, Sanchez continuă să-și multiplice contactele cu Barcelona, în căutarea unor formule de dezamorsare a tensiunilor într-o manieră diferită și mai tenace decât ale conservatorului Mariano Rajoy. Liderul socialist a ales calea dialogului constant cu instituțiile catalane, lipsindu-i de argumente pe cei ce acuză Madridul că nu ascultă revendicările catalanilor.
Propuneri concrete
Premierul spaniol speră că discuțiile cu liderii secesionişti vor putea începe pe baza unor propuneri concrete vizând redefinirea statutului de autonomie a regiunii și o mai bună recunoaștere a locului acestei regiuni în cadrul Spaniei. Acest concept, consideră Sanchez, ar putea fi apoi supus votului catalanilor. Ar avea loc un referendum «pentru autonomie, nu pentru autodeterminare», a insistat luni Pedro Sanchez într-un interviu radiodifuzat, fără a oferi, însă, detalii ale calendarului derulării acestui proiect.
«Dreptul la autodeterminare al Cataloniei nu poate fi pus în discuție»
Propunerea premierului Sanchez a fost primită cu «răceală» de către președintele catalan Quim Torra, care consideră că dreptul la autodeterminare al Cataloniei «nu poate fi pus în discuție». Nu se pune nici problema antamării unui dialog pe această temă, spune președintele catalan, deși o parte din aliații săi din frontul secesionist este de partea reducerii fricţiunilor cu Madridul. Realitatea, spune corespondenta ziarului «Les Echos», este că discursul ferm al președintelui Torra «face să vibreze coarda sentimentală care mobilizează o bună parte a opiniei publice catalane».
In Serbia nici nu a contat ce scrie in Constitutie cand separatistii albanezi au pornit lupta ARMATA contra guvernului, cu o organizatie paramilitara terorista UCK.
Iar Marile Puteri au intervenit militar de partea separatistilor…
Asta e politica ‘marilor democratii’ – dublul standard la situatii similare.