-4.2 C
București
marți, 19 ianuarie

Drama umanitară din Lesbos ia amploare. Incidente violente între migranții rămași fără adăpost și poliția greacă

La câteva zile după imensul incendiu care a distrus întreaga tabără de migranți Moria din insula elenă Lesbos, sâmbătă, 12 septembrie, au izbucnit violente incidente între poliție și migranții rămași pe străzi, fără adăpost, hrană, fără condiții omenești de viață. Corespondenți ai agențiilor de presă aflați în ultimele zile în Lesbos au relatat că incidentele au căpătat o așa amploare, încât poliția a recurs la gaze lacrimogene împotriva migranților care aruncau pietre contra forțelor de ordine. După ce au petrecut patru nopți în stradă, miile de solicitanți de azil, majoritatea veniți din Afganistan, Siria, țări africane, au reacționat violent la întârzierea măsurilor de readăpostire și susținere din partea autorităților elene. Este o misiune grea, a recunoscut Alexandros Ragavas, purtătorul de cuvânt al Ministerului elen al Imigrației, care a ținut să precizeze că în stradă se află 11.000 de persoane, între care mii de copii. Sâmbătă se acționa pentru instalarea în zona din apropierea portului din insulă a unor corturi a câte șase persoane fiecare, în care a devenit extrem de dificilă cazarea în condițiile în care nu toți sunt cu familia sau sunt de diverse naționalități ori religii.

Unii migranți nu mai vor o altă tabără, ci să fie lăsați să plece în țări din Europa

Sâmbătă, în momentul în care incidentele luaseră o turnură extrem de violentă, câteva sute de migranți, în majoritate tineri, au manifestat nu departe de noua tabără temporară, purtând panouri prin care cereau “libertate” și transferarea lor din Lesbos. Ceea ce a întărit supoziția autorităților că uriașul incendiu din tabăra din Moria a fost provocat de persoane care au dorit să forțeze obținerea libertății de a fi transferate din Lesbos, de a putea ajunge în alte țări din Europa, din cauza suprapopulării taberei din Moria, a condițiilor inumane de trai, a apariției unui focar de coronvirus cu care au fost deja infectate 35 de persoane.

Eșecul Uniunii Europene”

Imaginile prezentând sute de familii de migranți pe străzi, fără adăpost și hrană, au determinat unele țări europene să propună primirea câtorva sute de solicitanți de azil din insula Lesbos, în special minori neacompaniaţi. Grecia se plânge de mai multă vreme că partenerii europeni nu fac nimic altceva pentru a ajuta fluxul de migranți decât oferirea unor fonduri. Toate eforturile pentru un sistem de cote de migranți repartizați fiecărui stat membru au eșuat, în special ca urmare a opoziției unor guverne de dreapta precum cele din Polonia sau din Ungaria. “Moria este Europa pe care trebuie să o schimbăm… Este timpul să punem în aplicare o adevărată politică europeană privind imigrația”, a declarat joi vicepreședinta Comisiei Europene, Margaritis Schinas, după o vizită în insula Lesbos.

- PUBLICITATE -

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW