Coronavirus: Franța a depășit pragul de 10.000 noi infectați în 24 de ore. Premierul Jean Castex alertează țara

Sâmbătă, pentru a doua zi consecutiv, în Franța s-au înregistrat deja peste 10.000 noi contaminați cu Covid-19 în ultimele 24 de ore – un record de la lansarea testării pe scară largă în țară. Numărul exact al contaminaţilor a fost de 10.561 (17 dintre ei au decedat), după ce în ziua precedentă se înregistraseră 9.406 noi contaminați, a precizat Sănătatea publică din Franța. Rata pozitivității (proporția numărului persoanelor testate pozitiv în raport cu numărul total al persoanelor testate) rămâne stabilă, la 5,4%.

Președintele Macron și guvernul francez cheamă cetățenii la vigilență

Alertat, președintele Emmanuel Macron a convocat vineri, la Elysée, Consiliul apărării pentru a examina noile date privitoare la evoluția pandemiei și a stabili măsuri suplimentare, în condițiile în care Covid-19 amenință din nou țara.

„Virusul este aici pentru încă câteva luni și va trebui să reușim să trăim cu el fără a ne lasă antrenaţi din nou în logica unei izolări generalizate”, a declarat după reuniunea de la Elysée premierul Jean Castex.

S-a aflat că, în cadrul îndelungatelor dezbateri de vineri, date fiind gravele consecințe economice ale izolării generalizate, o măsură similară în acest moment, pe fondul creșterii rapide a numărului de contaminați, nu mai poate fi la ordinea zilei. Președintele Macron a respins propunerile de reînchidere totală a barurilor și a restaurantelor. S-a opus de asemenea înăspririi protocolului sanitar în școli. „Va trebui să învățăm să trăim cu virusul” … și să dedramatizăm pericolul existent, a fost concluzia anturajului șefului statului. S-a aflat de asemenea că a fost puțin apreciată intervenția alarmistă a directorului Consiliului științific, François Delfraissy, dar care a dat asigurări că guvernul „urmează să ia măsuri dificile”. I s-a cerut însă să-și modereze declarațiile.

Premierul Castex, în carantină la sediul guvernului după ce a fost în contact cu un caz pozitiv, s-a adresat țării, atrăgând atenția populației asupra „degradării manifeste” a situației epidemiologice (cu 72 cazuri de contaminați la 100.000 de persoane). A comunicat existența a 42 departamente „pe roșu”, iar autoritățile din orașele Marseille, Bordeaux și din Guadelupa au fost invitate să propună măsuri „adaptate și graduale” la situația din spitalele suprasaturate cu persoane infectate cu Covid-19. „Totul confirmă că virusul nu a scăzut în intensitate”, a declarat primul-ministru, preocupat în special de soarta persoanelor în vârstă sau vulnerabile. Între măsurile imediate anunțate figurează reducerea la 7 zile a carantinei pentru persoane venite din zone cu risc, o ameliorare a sistemului de depistare a contaminaţilor, acces privilegiat la ajutor persoanelor de contact, personalului sanitar și celor cu simptome de contaminare. Vor fi recrutate încă 2.000 de persoane în echipele angajate în lupta cu coronavirusul. „Va trebui să dăm dovadă de responsabilitate la toate nivelurile, de un civism exigent, respectând «gesturile sanitare barieră»”, a insistat premierul Castex. „Starea de spirit nu este constrângerea, interdicția. Obiectivul este, în schimb, de a se provoca un «electroşoc» cetățenilor francezi”, au subliniat membrii anturajului primului ministru, citați de „Le Figaro”.

- PUBLICITATE -

1 COMENTARIU

  1. IATA CE AU PATIT FRANCEZII DUPA DESCHIDEREA FORTATA A SCOLILOR IN PLINA PANDEMIE, DESI LA EI ORA DE CIRS E DE JUMATATE DE CEAS ! CE JALE VA FI IN RO !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW