3.1 C
București
sâmbătă, 23 ianuarie

Tensiune în Mediterana orientală: Turcia și Grecia se înarmează, iar războiul acuzațiilor ia proporții

De luni de zile, tensiunile sunt maxime în Mediterana orientală, zonă în care liderul turc, Recep Erdogan, duce o politică expansionistă. Grecia şi Ciprul sunt în prima linie în acest conflict cu Turcia, care revendică dreptul de a exploata zăcăminte de hidrocarburi identificate în zone maritime pe care Atena le consideră greceşti. În ultimele săptămâni, are loc o înăsprire a tonului între Grecia și Turcia, două state aliate NATO. Declaraţii marţiale, manevre militare, vase de război… nimic nu a lipsit pentru a învenina şi mai mult situația. Apeluri insistente la dialog venite de la NATO, Bruxelles, de la state ale UE în frunte cu Franța nu au dezamorsat conflictul, dimpotrivă.

Recep Erdogan a refuzat un dialog cu Atena în condițiile respectării tratatelor internaționale ce prevăd frontierele maritime de până acum în Mediterana, în condițiile retragerii navelor și ale efectuării de prospecții energetice de către Turcia în zone care sunt sub suveranitatea Atenei și Ciprului. Reacția Greciei a fost sâmbătă mai mult decât categorică.

Program elen de înarmare

Premierul Kyriakos Mitsotakis a făcut anunțul-surpriză în discursul său de sâmbătă, de la Salonic, privind achiziții militare importante. “Grecia se pregătește de război”, a fost în ultimele două zile știrea care a circulat în Europa. «A venit momentul să ne întărim forţele armate», a declarat Mitzotakis. Turcia pune în pericol securitatea în regiune, frontierele externe ale Uniunii Europene, a lansat premierul elen.

În cadrul importantului program de achiziţii militare, a anunţat el sâmbătă, Atena va cumpăra 18 avioane de luptă de fabricaţie franceză, Rafale. E vorba de prima comandă europeană pentru acest aparat de vânătoare ultrasofisticat. De asemenea, forţele armate elene vor achiziţiona 4 fregate şi 4 elicoptere franceze pentru marină, vor recruta 15.000 de soldaţi suplimentari și vor finanța cu noi fonduri industria apărării. Programul prevede, de asemenea, renovarea a patru fregate și achiziționarea de arme anti-chars, torpile și rachete.

Drept răspuns la anunţul Atenei, PDG-ul firmei Dassault – cea care fabrică avioanele Rafale – a afirmat că societatea sa «este complet mobilizată pentru a răspunde nevoilor operaţionale ale armatei elene şi pentru a contribui la asigurarea suveranităţii Greciei şi securităţii popurului elen». Florence Parly, ministrul francez al Armatelor, a salutat «o veste excelentă pentru industria aeronautică franceză».

Erdogan îl pune la punct pe Macron

Președintele turc a răspuns la apelurile insistente la dialog necondiționat lansate de Emmanuel Macron, susținut de alte state din sudul Europei riverane la Mediterana, cu afirmații de-a dreptul amenințătoare.”«Nu căutaţi nod în papură turcilor, nu căutaţi ceartă cu Turcia», a declarat Erdogan în cuvinte ce sună a ultimatum.

“Suveranitatea europeană trebuie garantată”

Duminică, Franck Riester, ministru delegat pentru Comerțul exterior în Ministerul francez de Externe, a precizat la postul de radio Europe1 că Franța nu răspunde la provocările lui Recep Erdogan, dar a subliniat că, în actualul context politic din Mediterana orientală, este vorba de “suveranitatea europeană” pe care Franța dorește să o garanteze în zona respectivă. “Suveranitatea europeană trebuie garantată… suveranitatea statelor membre ale UE la fel. Acesta este unicul scop pe care îl are președintele Macron”, a spus Frank Riester. În acest scop, “el se dorește ferm”, apelând la dialog pentru găsirea unui acord care să rezolve problema din zona tensionată. “Suveranitatea europeană este esențială și, din acest motiv, noi, în Europa, vom fi uniți, cu o voce clară față de cei care vor să o spargă. Vom avea rezultate și Europa va fi puternică în termeni de apărare și în termeni comerciali”, a avertizat ministrul francez mai sus citat.

- PUBLICITATE -

2 COMENTARII

  1. Marea MED.IT.E.RANA. MEDE-Dumnezeu, IT-Tisbitul, RANA. Rana lui Dumnezeu Tisbitul. Rana la inima si Creier de la privarea de somn si provocarea durerilor la acesta din august 2015 pana-n prezent.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW