Seceta şi absenţa sistemelor de irigaţii au pus pe butuci agricultura

Suprafaţa cultivată în anul 2020, comparativ cu anul 2019, a scăzut la cereale pentru boabe, plante uleioase, leguminoase pentru boabe, cartofi și legume. Producţia agricolă vegetală a scăzut în anul 2020, comparativ cu anul precedent, la cereale pentru boabe, plante uleioase, leguminoase pentru boabe, legume şi a crescut la cartofi, potrivit INS.

Anul 2020 comparativ cu anul 2019

Cereale pentru boabe

Suprafaţa cultivată cu cereale pentru boabe a scăzut cu 2,4%, iar producţia a scăzut cu 37,6%, faţă de anul precedent, din cauza secetei pronunțate în principalele perioade de vegetație a culturilor și lipsei irigațiilor, ceea ce a condus la randamente scăzute la majoritatea culturilor. Suprafaţa cultivată cu porumb boabe în anul 2020, a reprezentat 48,6% din suprafaţa cultivată cu cereale pentru boabe, iar cea cultivată cu grâu 39,5%.

Leguminoase pentru boabe

Producția a scăzut faţă de anul precedent cu 48,3%, în timp ce suprafața cultivată cu numai 0,9%.

Plante uleioase

Producţia a scăzut cu 35,1%, iar suprafaţa cultivată cu 3,6%. Scăderi ale producţiei s-au înregistrat la floarea soarelui (-41,9%), soia boabe (-26,4%) şi rapiţă (-8,8%).

Cartofi

Suprafaţa cultivată a scăzut cu 2,4%, iar producţia a crescut cu 2,1%, faţă de anul precedent.

Legume

Producţia a scăzut cu 0,4%, ca urmare a scăderii suprafeţei cultivate faţă de anul precedent.

Anul 2020 comparativ cu anul 2019

Struguri

În anul 2020, producţia de struguri a scăzut cu 4,1%, ca urmare a scăderii randamentului la hectar (-3,5%), faţă de anul precedent, dar şi a suprafeţei cultivate (-0,6%).

Plantaţii de pomi fructiferi pe rod (livezi pe rod)

Producţia de fructe din livezi a crescut față de anul precedent cu 29,6%, datorită creşterii suprafeţelor cultivate dar şi a randamentelor la hectar.

România comparativ cu unele state membre ale Uniunii Europene în anul 2020

• La porumb boabe s-a situat pe primul loc la suprafaţa cultivată şi pe locul doi la producţia realizată, după Franţa;

• La floarea soarelui pe primul loc, atât la suprafaţa cultivată cât şi la producţia realizată;

• La grâu pe locul patru la suprafaţa cultivată după Franţa, Germania și Polonia şi pe locul şase la producţia realizată după Franţa, Germania, Polonia, Spania şi Italia;

• La cartofi s-a situat pe locul patru la suprafaţa cultivată după Polonia, Germania, Franţa şi pe locul șase la producţia realizată după Germania, Franţa, Olanda, Polonia și Belgia.

- PUBLICITATE -

2 COMENTARII

  1. ” Seceta şi absenţa sistemelor de irigaţii au pus pe butuci agricultura „. Candva, aveam irigatii bune si agricultura la fel ; acu’ ne destuparam la minte , h’adeca ne k kram pe noi !

  2. Somnul lui Adam si elementul APA sunt create dupa tavanul negru din dormitorul Casei Raiului. Deoarece sunt privat de somn din august 2015 pana-n prezent, apa de ploaie nu mai e. O sa va tai din resurse si mai mult in viitor, si voua si altor natiuni, daca mi se continua privarea de somn.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW