Potrivit unui studiu recent, 8% dintre români sunt afectați de burnout. Conferința educativă organizată de Secom pe 9 mai 2019, în București, își propune să tragă un semnal de alarmă asupra unui fenomen îngrijorător: burnout-ul sau sindromul epuizării profesionale care afectează tot mai multe persoane, cu consecințe majore asupra sănătății fizice și emoționale.
Din ce în ce mai comun la nivel mondial, burnout-ul a ajuns să fie privit ca boala profesională a omului modern. Potrivit unui studiu derulat în 2018 de Gallup, 67% dintre angajații din SUA suferă de acest sindrom, iar la nivel european, o analiză complexă realizată anul trecut la Universitatea Utrecht din Olanda, poziționează Turcia (25%), Slovenia (20,6%) și Serbia (19,4%) printre țările cu cele mai ridicate niveluri de burnout. Conform aceluiași studiu european*, 8,1% dintre respondenții români au declarat că se simt “burned out”, iar potrivit specialiștilor numărul lor crește în fiecare an.
Mediul de lucru stresant, excesiv de solicitant și competitiv, presiunea managerilor și a deadline-urilor, lipsa siguranței psihologice, corelate cu conectarea permanentă la job și la o cantitate foarte mare de informații datorită tehnologiilor noi de comunicare, sunt doar câțiva dintre factorii declanșatori ai burnout-ului.
Persoanele afectate de burnout manifestă epuizare fizică și emoțională, au dificultăți de concentrare și nu își mai pot îndeplini sarcinile de muncă, devin tot mai frustrate și încep să dezvolte o atitudine cinică față de cei din jur, distanțându-se social. Cei care suferă de burnout sunt predispuși la o varietate de boli fizice și tulburări psihologice, de la oboseală cronică la depresie, afecţiuni digestive sau boli cardiovasculare.
“În prezent epuizarea la locul de muncă tinde să devină o virtute, iar cei care progresiv sunt expuși acestui fenomen sunt încurajați prin diferite forme de stimulare să continue în acest mod sau chiar mai grav sunt catalizați să își intensifice activitățile. Dincolo de aspectele sociale, sindromul de burnout produce o serie de modificări obiective la nivelul sistemului nervos, mediate prin alterări în sistemul neurotransmițătorilor cerebrali. De la un fenomen psiho-emoțional inițial, se ajunge ulterior la un fenomen medical cu implicații serioase pentru sănătate”, declară Radu Țincu, medic primar Terapie Intensivă.
Sesiunea deschisă despre burnout inițiată de Secom® își propune să dezbată, împreună cu experți în sănătate și mindfulness, reprezentanți ai mediului sportiv și de business, contextele care favorizează apariția sindromului, consecințele acestuia asupra sănătății, dar și să prezinte experiențe personale și să propună participanților la eveniment modalități de prevenire și soluții concrete pentru ieșirea din burnout.
„Societatea în care trăim a evoluat și evoluează galopant în ultimele decenii, iar oamenii sunt nevoiți să se adapteze din mers la foarte multe schimbări. Acest lucru se face cu anumite ”costuri”. Unul dintre ele este sindromul burnout, sindromul epuizării profesionale. Profesiile cele mai expuse la burnout sunt cele din domeniul medical (medicii, asistenții medicali), care presupun îngrijirea persoanelor (psihoterapeuți, psihologi, logopezi), sau cele din zona relațiilor cu clienți și a serviciilor, din industriile cu o dinamică ridicată, cu timpi scurți de reacție, cu „deadline-uri” multe.”, a declarat Madeleine Negoiță, psiholog și psihoterapeut la Clinica Oana Nicolau.
Sesiunea deschisă despre burnout organizată de Secom® are loc joi, 9 mai 2019, începând cu ora 18:30, laGrand Cinema & More din Băneasa Shopping City, sala 10. Accesul la eveniment este gratuit, în limita locurilor disponibile.