Șeful diplomației europene, Josep Borrell, în vizită ”de sprijin” la Kiev

Josep Borrell a sosit marți în Ucraina, într-o vizită destinată afișării sprijinului Uniunii Europene față de autoritățile de la Kiev, în plină tensiune provocată de concentrarea de trupe masive la frontiera de est a acestei țări. De mai multe săptămâni, Moscova este acuzată de mobilizarea unor importante forțe armate la frontiera cu Ucraina, alimentând astfel temerea de o posibilă ofensivă a acestora în estul Ucrainei. «În fața întăririlor militare ale Rusiei, a spus Borrell, eu sunt acum aici pentru a arăta că UE sprijină suveranitatea Ucrainei și integritatea sa teritorială». Însoțit de ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, Josep Borrell se deplasează mai întâi în regiunea de est a Ucrainei, la linia de contact cu separatiştii pro-ruși. Va reveni apoi la Kiev pentru a se întâlni și cu alți oficiali ucrainieni.

«Această vizită demonstrează sprijinul ferm al UE față de suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei într-un moment în care această țară se confruntă cu întăriri militare la granița sa și cu acțiuni hibride ale Rusiei», a indicat luni Comisia Europeană înaintea vizitei lui Borrell la Kiev.

Ministrul ucrainean de Externe a afirmat într-un comunicat că actuala vizită a lui Josep Borrell «vizează confirmarea susținerii de către Uniunea Europeană a Ucrainei în fața acțiunilor agresive ale Rusiei». În cadrul discuțiilor lor, a precizat Dmitro Kuleba, vor fi evocate «mijloace prin care poate fi descurajată Rusia de a comite o nouă agresiune, inclusiv prin intermediul sancțiunilor economice».

Comentând vizita lui Josep Borrell la Kiev, «Le Figaro» remarcă înainte de toate faptul că este pentru prima oară când șeful diplomației europene face o vizită la linia de front cu separatiştii pro-ruși din Ucraina. Eforturile diplomatice în vederea dezamorsării crizei ucrainiene s-au intensificat în ultimele săptămâni, începând cu discuția telefonică de la sfârșitul lunii decembrie între Biden și Putin. Așa cum s-a anunțat, discuții ruso-americane privind conflictul din Ucraina urmează să aibă loc în zilele de 9 și 10 ianuarie la Geneva, urmate în 12 ianuarie de o întâlnire Rusia-NATO și în 13 ianuarie de o reuniune în cadrul OSCE. Uniunea Europeană, mai remarcă analiști de la «Le Figaro», se teme că ar putea fi exclusă de la orice discuții, negocieri privind criza ucraineană. Nu o dată Josep Borrell a insistat în luările sale de poziție că «orice discuție privind securitatea în Europa trebuie să aibă loc în coordonare și cu participarea UE».


- Publicitate -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW