La scurt timp după ce România a preluat oficial preşedinţia rotativă a Consiliului Uniunii Europene, Departamentul de Stat al Statelor Unite (echivalentul Ministerului de Externe) a transmis un mesaj prin care îşi exprimă îngrijorarea privind o eventuală ordonanţă pe amnistie şi graţiere.
Oficialii americani cer României să respingă orice propunere sau măsură “care ar pune în pericol progresul uriaş înregistrat de România în ultimii 30 de ani”.
„Le-am transmis preşedintelui Iohannis, vicepremierului Birchall şi domnului Aurescu îngrijorările noastre în legătură cu recentele evenimente din România privind statul de drept şi politicile fiscale adoptate în luna decembrie, care ar putea avea un impact negativ asupra economiei şi a mediului de afaceri.
Continuăm să cerem respingerea oricăror propuneri de amnistie sau a oricăror măsuri care ar pune în pericol progresul uriaş înregistrat de România în ultimii 30 de ani.
Astfel de acţiuni ar putea submina cooperarea în privinţa aplicării legii, ar putea eroda instituţiile din justiţie şi democraţia din România şi ar putea oferi unor actori ostili, cum ar fi Rusia, oportunitatea de a obţine o influenţă strategică asupra României”, a declarat David Hale, adjunctul secretarului de Stat al SUA, citat de Digi 24.
Juncker, despre amnistie şi graţiere: ”Ar fi un pas înapoi”
Un semnal de alarmă a venit şi din partea conducerii Comisiei Europene. Jean-Claude Juncker, preşedintele CE, a declarat, vineri, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute alături de preşedintele Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni, că nu trebuie să existe compromisuri în ceea ce priveşte statul de drept, informează Agerpres.
,,Am vrut să reamintesc regulile europene, este vorba de respectarea axelor necesare ale statului de drept. Am spus că Europa e făcută şi din compromisuri, dar că nu trebuie să existe compromisuri pe aspectele esenţiale, pentru că aceste aspecte esenţiale ar fi afectate negativ, dacă s-ar acorda o amnistie, aşa cum preconizează unii din ţara dumneavoastră. Dacă aceasta ar intra în vigoare ar fi un pas înapoi”, a spus Jean-Claude Juncker.
De asemenea, şeful Comisiei Europene s-a arătat optimist privind integrarea României în spaţiul Schengen şi înlăturarea mecanismului MCV.
,,Când m-am prezentat timid şi modest, pe 14 iulie 2014, în faţa Parlamentului European, pentru a solicita învestirea mea deputaţilor europeni, am spus că în timpul mandatului Comisiei mele vom proceda în aşa fel încât România să devină membră a spaţiului Schengen şi nu văd de ce nu ar putea să devină, iar în ceea ce priveşte MCV am spus că aş fi vrut ca în timpul mandatului nostru acest mecanism să fie finalizat. Va trebui însă să mai studiem cu grijă observaţiile făcute recent de Comisie în ceea ce priveşte România. Am discutat cu Guvernul despre această chestiune”, a mai spus Juncker.
Pe noi ne conduce toată lumea. Singuri nu puteti sa luati o decizie. Dati odată legea. La cei care au nevoie nu va gânditi. Cate familii suferă, cati copii.