Semnarea la Casa Albă, sub egida lui Donald Trump, a acordurilor de normalizare a relațiilor Israelului cu Emiratele Arabe Unite și Bahrain

Marți, la Casa Albă, a avut loc ceremonia semnării de către premierul israelian Benyamin Netanyahu a acordurilor – pe care le consideră „istorice” – cu Emiratele Arabe Unite și Bahrainul. Aceste două state din Golf – după ce în ani anteriori au făcut-o Egiptul și Iordania – au recunoscut statul evreu.

Liderul israelian a semnat acorduri bilaterale cu ministrul de Externe al Emiratelor Arabe Unite, Șeicul Abdallah ben Zayed al-Nahyane, și cu cel al Bahrainului, Abdel Latif al-Zayani. Cei trei responsabili și președintele american au semnat de asemenea o declarație comună .

„După decenii de divizări și conflicte, a declarat în cadrul ceremoniei preşedintele Trump, suntem martorii începutului unui nou Orient Mijlociu” și „nu este departe momentul în care alte cinci sau șase țări arabe vor urma exemplul celor două state din Golf”, fără a preciza care sunt acele state.

La rândul său, Benyamin Netanyahu a vorbit despre producerea unei „cotituri istorice”, estimând că înțelegerea ratificată la Washington „ar putea pune capăt definitiv conflictului israelo-arab”. În fața unei asistenţe numeroase, în ciuda pandemiei, premierul israelian nu a făcut economie de elogii la adresa „prietenului său” președintele Trump, după care a lansat, în arabă, noilor săi interlocutori: «Assalamu Alaikum”(„Pace vouă”).

Niciun cuvânt despre soarta palestinienilor

Premierul israelian nu s-a referit deloc la soarta palestinienilor, marii absenți de la marele eveniment de marți de la Casa Albă. Miniștrii de Externe ai Emiratelor și Bahrainului au evocat într-un fel sau altul cauza palestinienilor. Șeful diplomației Emiratelor Arabe Unite a mulțumit personal premierului israelian „pentru că a ales pacea și a oprit anexarea de teritorii palestiniene”, chiar dacă, într-o declarație recentă, acesta a subliniat că nu este vorba de renunțare, ci doar de o amânare în această chestiune. Șeful diplomației Bahrainului a chemat expres la o „soluție cu două state” pentru a se pune capăt conflictului israelo-palestinian.

- Publicitate -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW