Marți 9 februarie, începe în Senatul american al doilea proces de destituire împotriva fostului președinte Donald Trump. El este acuzat de „incitare la insurecție”, precum și pentru rolul în atacul asupra Capitoliului de către partizanii săi în ziua de 6 ianuarie 2020.
Linia de apărare lui Donald Trump
În argumentația echipei juridice care-l apără pe fostul președinte, un loc principal îl ocupă ideea dacă poate fi destituit un președinte care de fapt nu mai este în funcție. Din 20 ianuarie el a redevenit un simplu cetățean, motiv pentru care avocații săi contestă legitimitatea procesului în destituire intentat contra clientului lor. Legat de această situație, interpretarea Constituției americane a devenit la ora actuală obiect al unei vii dezbateri în Statele Unite.
Unii specialiști invocă niște precedente. Cel puțin în trei rânduri, Senatul american a decis să nu urmărească și chiar să nu organizeze un proces împotriva unor personalități după ce demisionaseră preventiv din posturile deținute. Un singur contraexemplu a fost în 1876, când un oficial având postul echivalent de ministru al Războiului, Belknap Kent, a demisionat cu câteva ore înainte de a fi pus sub acuzare. Camera Reprezentanților a votat atunci acuzarea lui, dar Senatul a votat în final pentru achitarea lui.
Știind dinainte că dezbaterile de marți din Senatul american privitoare la cazul Donald Trump riscă să fie foarte tensionate, avocații fostului președinte avansează un alt argument. Ei invocă primul amendament care garantează libertatea de expresie. În numele acestui drept, Donald Trump ar fi avut dreptul să spună ceea ce dorea la marele miting din Washington, de dinaintea asaltului asupra Capitoliului. Experți reputați, specializați în interpretarea amendamentului amintit, spun însă că dacă declarațiile pronunțate în astfel de împrejurări duc la acțiuni ce pot antrena morți sau răniți, principiul libertății de exprimare nu maiprevalează. Or, acesta este cazul lui Donald Trump, și poate fi urmărit în justiție.
Senatorii, în dificultate
După punerea sub acuzare de către aleșii din Camera Reprezentanților, senatorii au de jucat atât rolul de jurați, cât și de judecători în timpul procesului în destituire. Cu excepția unei lovituri de teatru, marea majoritate a senatorilor republicani se vor alinia de partea argumentelor apărării. Conservatorii evită astfel să se pronunțe asupra fondului problemei: a incitat Donald Trump partizanii săi să atace Capitoliul, templul democrației americane? O întrebare, spun corespondenții de presă la Washington, extrem de „inconfortabilă” într-un moment în care Partidul Republican este „în pragul imploziei”, și cu foarte puțin timp înaintea alegerilor la mijlocul mandatului legislativ, din 2022. Pentru conservatori este urgent necesară găsirea răspunsurilor la toate întrebările legate de procesul lui Trump. S-a aflat că Partidul Republican nu dorește să-și spele rufele în public. Se spune, în culise, că mulți senatori își doresc apariția unui motiv credibil pentru a absenta de la procesul lui Trump, cel ce le-a fost președinte vreme de patru ani.
În acest context, mulți analiști cred improbabil ca un număr suficient de senatori republicani, cel puțin 17, să voteze în favoarea destituirii fostului președinte.
Riscul unei a doua achitări a lui Trump
O a doua achitare a fostului președinte Trump nu este fără riscuri: el ar putea clama victoria sa față de Congresul american, iar partizanii săi vor vedea în achitare o dovadă în plus în favoarea tezei că alegerile au fost fraudate. Acesta a și fost motivul pentru care ei spun că au atacat Capitoliul la 6 ianuarie.
Foto: By The White House – https://www.whitehouse.gov/blog/2017/04/26/behind-scenes-president-trump-calls-space, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=58380351
Oamenii lui Joe Bidon, acest adevarat MAO TZE DUN al Satelor Unite il judeca azi pe DON ALDo, un PARINTE al CONSTITUTIEI ?