joi, 26 martie, 2020
10.6 C
București

Sesiune plenară a Parlamentului European consacrată actualei pandemii cu Covid-19

Parlamentul European organizează joi, 26 martie, o sesiune plenară extraordinară pe a cărei agendă figurează măsurile pe care Uniunea Europeană dorește să le adopte împotriva propagării pandemiei de coronavirus. De precizat că, la această sesiune, eurodeputații vor participa de la distanță, printr-o procedură alternativă de vot prin e-mail.

Pe agenda sesiunii – măsuri pentru o acțiune coordonată contra Covid-19

Împreună cu reprezentanții Comisiei Europene și al Consiliului miniștrilor, eurodeputații vor dezbate măsurile pe care Uniunea trebuie să le adopte pentru a contracara în mod coordonat și cu eficienţă pandemia provocată de coronavirus. Comisia Europeană propune un set de măsuri vizând ajutorarea cetățenilor și a întreprinderilor să facă față crizei în mod coordonat. Măsurile respective, pentru a intra în vigoare, trebuie să fie aprobate atât de statele membre, în cadrul Consiliului European, cât și în Parlamentul European.

Un alt punct de pe agendă: europarlamentarii dezbat și vor vota suspendarea temporară a normelor UE privind sloturile orare, pentru a opri “zborurile-fantomă” cauzate de pandemia de coronavirus. Aceste zboruri, se știe, implică niște costuri economice și de mediu ridicate, motiv pentru care PE s-a angajat să pună capăt acestei practici cât mai repede posibil. Această regulă a fost deja suspendată temporar de mai multe ori, spre exemplu în 2009, ca răspuns la criza financiară și la impactul acesteia asupra transportatorilor aerieni. Comisia europarlamentară pentru transporturi a solicitat utilizarea procedurii de urgenţă, în temeiul articolului 163 din Regulamentul de procedură, astfel încât propunerea să poată fi votată direct în plen.

Eurodeputații urmează, de asemenea, să dea undă verde pentru canalizarea unor fonduri UE în valoare de 37 miliarde de euro pentru a sprijini cetăţenii, regiunile și ţările care luptă împotriva pandemiei. Fondurile vor fi direcționate către sistemele de sănătate, IMM-uri, piețele forței de muncă și alte părţi vulnerabile ale economiilor statelor membre ale UE.

Agenda sesiunii include încă un punct important: aprobarea extinderii Fondului de solidaritate al UE pentru a acoperi urgențele în domeniul sănătăţii publice, punând la dispoziție până la 800 de milioane de euro în 2020. Comisia Europeană a propus includerea crizelor în domeniul sănătății publice pe lista situațiilor de urgență, ceea ce permite primirea de susținere din Fondul de solidaritate. (MC)

Foto: Kaihsu Tai, CC BY 2.5, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=229637

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

ULTIMA ORĂ

Sesiunea plenară specială a PE: Deputații europeni solicită un răspuns mai unitar dat de UE pandemiei de Covid-19

687 de deputaţi au participat joi, 26 martie, la Bruxelles, la primul vot din cadrul plenarei speciale a PE...

Guvernul a decis amânarea ratelor la bănci cu până la 9 luni

Guvernul a decis în şedinţa de azi amânarea ratelor la bănci cu până la 9 luni. Premierul Ludovic...

Poșta Română păstrează trimiterile extracomunitare până la 30 de zile

Poşta Română amintește tuturor clienților care, în perioada stării de urgență, au de ridicat trimiteri de la...

O firmă din Brașov sancționată de ANAF deși controalele fiscale sunt oprite

Într-un e-mail primit pe adresa redacției, o companie din Brașov, Haff Campers, acuză că, deși controalele fiscale...

TRENDING

CNSAS a decis reverificarea lui Augustin Lazar

Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS)...

Rata șomajului a scăzut nesemnificativ, doar cu 0,1%

Rata şomajului în luna mai 2019 a...