miercuri, 27 mai, 2020
15.1 C
București

Sesiune plenară a Parlamentului European consacrată actualei pandemii cu Covid-19

Parlamentul European organizează joi, 26 martie, o sesiune plenară extraordinară pe a cărei agendă figurează măsurile pe care Uniunea Europeană dorește să le adopte împotriva propagării pandemiei de coronavirus. De precizat că, la această sesiune, eurodeputații vor participa de la distanță, printr-o procedură alternativă de vot prin e-mail.

Pe agenda sesiunii – măsuri pentru o acțiune coordonată contra Covid-19

Împreună cu reprezentanții Comisiei Europene și al Consiliului miniștrilor, eurodeputații vor dezbate măsurile pe care Uniunea trebuie să le adopte pentru a contracara în mod coordonat și cu eficienţă pandemia provocată de coronavirus. Comisia Europeană propune un set de măsuri vizând ajutorarea cetățenilor și a întreprinderilor să facă față crizei în mod coordonat. Măsurile respective, pentru a intra în vigoare, trebuie să fie aprobate atât de statele membre, în cadrul Consiliului European, cât și în Parlamentul European.

Un alt punct de pe agendă: europarlamentarii dezbat și vor vota suspendarea temporară a normelor UE privind sloturile orare, pentru a opri “zborurile-fantomă” cauzate de pandemia de coronavirus. Aceste zboruri, se știe, implică niște costuri economice și de mediu ridicate, motiv pentru care PE s-a angajat să pună capăt acestei practici cât mai repede posibil. Această regulă a fost deja suspendată temporar de mai multe ori, spre exemplu în 2009, ca răspuns la criza financiară și la impactul acesteia asupra transportatorilor aerieni. Comisia europarlamentară pentru transporturi a solicitat utilizarea procedurii de urgenţă, în temeiul articolului 163 din Regulamentul de procedură, astfel încât propunerea să poată fi votată direct în plen.

Eurodeputații urmează, de asemenea, să dea undă verde pentru canalizarea unor fonduri UE în valoare de 37 miliarde de euro pentru a sprijini cetăţenii, regiunile și ţările care luptă împotriva pandemiei. Fondurile vor fi direcționate către sistemele de sănătate, IMM-uri, piețele forței de muncă și alte părţi vulnerabile ale economiilor statelor membre ale UE.

Agenda sesiunii include încă un punct important: aprobarea extinderii Fondului de solidaritate al UE pentru a acoperi urgențele în domeniul sănătăţii publice, punând la dispoziție până la 800 de milioane de euro în 2020. Comisia Europeană a propus includerea crizelor în domeniul sănătății publice pe lista situațiilor de urgență, ceea ce permite primirea de susținere din Fondul de solidaritate. (MC)

Foto: Kaihsu Tai, CC BY 2.5, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=229637

- Publicitate -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

ULTIMA ORĂ

Europa se redeschide complet, Tătaru vede normalitatea abia din august

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat, marți, în cadrul Știrilor B1 TV, că România se află pe...

Wizz Air prelungeşte perioada de suspendare a zborurilor

Wizz Air a anunțat astăzi că va prelungi perioada pe care sunt suspendate mai multe rute din...

7 lucruri interesante despre gelul dezinfectant de maini pe care nu le stiai

Gelul dezinfectant a devenit subiect mare de discutie in 2020, datorita raspandirii virusului COVID-19 in toata lumea....

“Cât mai repede posibil”. 15 iunie este ziua des evocată pentru revenirea la normalitate, la liberă circulație în UE

Cei 27 de miniștri pentru Afaceri europene au abordat chestiunea redeschiderii cât mai repede posibil a frontierelor...