Sesiunea plenară a PE: În problema vaccinurilor contra COVID-19, UE trebuie să răspundă cu unitate şi solidaritate

PE și-a exprimat sprijinul larg pentru abordarea comună a UE în combaterea pandemiei și a solicitat transparenţă totală la contractele și distribuirea vaccinurilor împotriva COVID-19.

În cadrul dezbaterii în plen de marți,19 ianuarie, eurodeputații au avut un schimb de opinii cu Ana Paula Zacarias, secretar de stat portughez pentru afaceri europene, și cu Stella Kyriakides, Comisar UE pentru sănătate și siguranţă alimentară.

Marea majoritate a eurodeputaților și-au arătat sprijinul pentru abordarea unitară a UE, care a asigurat dezvoltarea rapidă a vaccinurilor și accesul la vaccinuri pentru toți cetătenii europeni. În același timp, ei au deplâns „naționalismul în materie de sănătate”, inclusiv presupusele contracte paralele semnate de statele membre sau încercările de a se devansa reciproc. Pentru a susține povestea europeană de succes, UE trebuie să răspundă cu unitate și solidaritate, lucrând împreună la toate nivelurile de guvernare, au spus eurodeputații.

S-a solicitat ca termenii contractelor dintre UE și companiile farmaceutice, care implică bani publici, să fie pe deplin transparenți. Eforturile recente ale Comisiei Europene de a permite eurodeputaților să consulte un singur contract, incomplet, au fost considerate insuficiente. Eurodeputații au reiterat faptul că doar o transparenţă deplină ar putea contribui la combaterea dezinformării și la consolidarea încrederii în campaniile de vaccinare din întreaga Europă.

În intervențiile lor, eurodeputații au recunoscut, de asemenea, dimensiunea globală a pandemiei de COVID-19, care necesită soluții globale. UE are responsabilitatea de a-și utiliza poziția de forţă pentru a-și sprijini vecinii și partenerii cei mai vulnerabili. Pandemia poate fi depăşită numai după ce toți oamenii au acces egal la vaccinuri, nu numai în ţările bogate, au spus eurodeputații.

Dezbaterea a abordat, de asemenea, alte aspecte, precum necesitatea unor date comparabile și recunoașterea reciprocă a vaccinărilor, necesitatea de a evita întârzierile și de a crește viteza vaccinării, precum și caracterul neconstructiv al acuzelor la adresa UE sau a industriei farmaceutice pentru orice eșec.

Comisia Europeană urmează să publice o comunicare suplimentară privind strategia UE referitoare la COVID-19. Liderii țărilor UE vor dezbate situația actuală a pandemiei în cadrul reuniunii Consiliului European din 21 ianuarie

La 22 septembrie 2020, PE a organizat o audiere publică pe tema „Modalităti de asigurare a accesului cetătenilor UE la vaccinurile împotriva COVID-19: provocări legate de studii clinice, producție și distribuție”. În cursul sesiunii plenare din decembrie 2020, Parlamentul și-a exprimat sprijinul pentru autorizarea rapidă a vaccinurilor sigure, iar la 12 ianuarie 2021, eurodeputații au acuzat lipsa de transparentă ce a alimentat incertitudinea și dezinformarea cu privire la vaccinarea împotriva COVID-19 în Europa.

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW