Președintele Klaus Iohannis a susținut miercuri, la Palatul Cotroceni, o declarație de presă în care a solicitat Guvernului Dăncilă ,,să facă într-un timp scurt o analiză profundă și să vină cu soluții’’ privind problema recursului compensatoriu. Şeful statului a atras atenţia Executivului că siguranţa românilor nu este negociabilă.
,,Foarte mulți au observat și s-a discutat foarte mult în diferite emisiuni și alte medii despre delincvenți care au fost eliberați mai repede decât au avut sentința în baza a ceva ce se numește recursul compensatoriu, adică au fost eliberați mai repede fiindcă condițiile în închisorile din România sunt proaste. Această chestiune a fost posibilă în baza unei legi care este în vigoare. Pe de altă parte, trebuie să spun foarte clar și răspicat: siguranța cetățeanului român nu este negociabilă. Așadar, trebuie să tragem câteva concluzii, și asta rapid, și să venim cu măsuri care permit omului de rând să stea liniștit acasă și să nu se teamă că un delincvent eliberat vine peste el. Am observat tot felul de poziții și la guvernanți, și din majoritatea parlamentară, dar și din opoziție, care toate seamănă între ele. Se caută un vinovat pentru această lege”, a declarat Klaus Iohannis, miercuri.
De asemenea, acesta a recomandat Guvernului să nu mai caute ,,ţapi ispăşitori” în alte guvernări, ci să vină urgent cu soluţii pentru a corecta legislaţia.
,,Eu vă spun clar: nu asta este soluția. Căutarea vinovaților în alte guvernări și în alte majorități nu a rezolvat încă niciodată vreo problemă. Și de aceea, solicit Guvernului României să facă într-un timp scurt o analiză profundă și să vină cu soluții. Repet: Solicit Guvernului o analiză profundă și prezentarea de soluții! Aceste soluții trebuie să vină de la Guvern, de la Ministerul de Justiție, se poate intra în procedură foarte rapid în Parlament, se poate corecta legislația. Singurul lucru care nu este acceptabil este ca lumea să vină și să caute vinovați în loc să caute soluții. Repet: solicit Guvernului României să vină urgent cu soluții pentru această chestiune”, a mai spus preşedintele.
14.402 de pușcăriași, eliberaţi în perioada 2014-2018
Potrivit Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP), în perioada 2014-2018, din totalul celor 14.402 de persoane care au beneficiat de prevederile Legii 169/2017, 11.851 au fost eliberați condiționat, iar restul de 2.551 au fost eliberate la termen.

„Din totalul celor 14.402 persoane care au beneficiat de prevederile Legii 169/2017, un număr de 11.851 au fost liberate ca urmare a admiterii cererii de liberare condiționată de către instanţele de judecată competente, iar restul de 2.551 au fost liberate la împlinirea termenului de executare a pedepsei”, se arată într-un comunicat transmis luni de Administrația Națională a Penitenciarelor.
Din totalul persoanelor puse în libertate, care au beneficiat de prevederile legii, un număr de 724 de deţinuţi au revenit în penitenciar, reprezentând un procent de 5,02% din totalul beneficiarilor recursului compensatoriu, potrivit ANP.
Legea 169/2017 a fost adoptată pe 9 mai 2017 de Camera Deputaţilor, în calitate de Cameră decizională, cu 175 de voturi ,,pentru”, din partea coaliţiei de guvernare (PSD, ALDE, UDMR, minorităţi), şi 85 de voturi ,,împotrivă” din partea opoziţiei (PNL şi USR). Partidul fostului preşedinte Traian Băsescu (PMP) s-a abţinut de la vot. Legea privind recursul compensatoriu a fost promulgată de preşedintele Klaus Iohannis pe 14 iulie.