Te pregătești să-ți renovezi baia? Poate cea mai dificilă treabă este integrarea plăcilor ceramice. Printre ustensilele de care vei avea nevoie pentru a duce la bun sfârșit proiectul se numără mașina de tăiat. Îți va permite să realizezi tăieturi precise, fără a deteriora în vreun fel suprafața de lucru.
Totuși, manevrarea unei mașini de tăiat poate deveni o provocare, mai ales pentru începători. Trebuie să respecți înainte de toate regulile de siguranță pentru a evita posibilele accidente, dar și pentru a obține rezultatele dorite. De ce anume trebuie să ții cont pentru o utilizare corectă și lipsită de riscuri poți afla în rândurile de mai jos.
Echipamente de protecție necesare și măsuri de siguranță
Chiar dacă sunt destul de voluminoase, principiul de funcționare al mașinilor de tăiat este cât se poate de simplu. Sunt prevăzute cu o riglă de măsurat și cu lamele care facilitează tăierea precisă a materialelor. Prezintă, de asemenea, un mâner ergonomic, care permite transportarea și depozitarea cu ușurință în timpul activităților de lucru.
Există două modele utilizate pe piață: 1. manuale și 2. electrice. Mașinile manuale sunt potrivite în cazul în care te rezumi doar la proiecte personale de bricolaj. Au un design compact și nu necesită o sursă de alimentare pentru a fi folosite. În schimb, alternativele electrice sunt mai recomandate profesioniștilor care activează în construcții sau amenajări interioare. Pot tăia materiale foarte groase și prezintă un sistem ingenios de răcire pe bază de apă.
Chiar dacă ambele variante oferă avantaje diverse, dacă nu-ți iei măsurile adecvate de siguranță riști să afectezi calitatea proiectului. Problemele se vor resimți și asupra gradelor de confort și productivitate. Așadar, achiziționarea unui echipament de protecție este mai mult decât necesar. Iată ce ar trebui să conțină:
- Ochelari cu protecție laterală sau vizieră completă. În urma tăierii plăcilor, se va elibera în aer o cantitate semnificativă de praf. Expus/ă mult timp într-un asemenea mediu te vei confrunta inevitabil cu iritații la nivelul ochilor.
- Îmbrăcăminte confortabilă. Folosirea unei mașini manuale de tăiat gresia implică atât atenție la detalii, cât și efort fizic. Tocmai de aceea, vei avea nevoie de haine confecționate din țesături lejere, care să-ți ofere posibilitatea de a te mișca în voie.
- Încălțăminte de siguranță. Chiar dacă lucrezi acasă, tot îți vor trebui niște bocanci cu talpă antiderapantă și vârf de oțel. Într-o casă în plin proces de renovare va trebui inevitabil să manevrezi obiecte grele, care pot oricând să cadă și să-ți cauzeze o problemă de sănătate.
- Mască de praf. Nu este obligatorie în cazul în care efectuezi destul de rar activități de reparație în casă. Totuși, devine o componentă esențială din echipamentul unui expert. Rolul principal pe care îl îndeplinește este de a împiedica inhalarea particulelor fine de praf sau altor substanțe periculoase.
- Mănuși de protecție. Ajută la prevenirea tăieturilor, arsurilor sau accidentelor care pot apărea în timpul manipulării gresiei și a utilizării aparatelor de tăiere. E indicat să optezi pentru modele fabricate din materiale rezistente la șocuri chimice sau mecanice.
Cum să previi accidentele și leziunile?

Pe lângă crearea unei garderobe speciale de lucru, trebuie să adopți și o atitudine potrivită. Nu e de ajuns să ai trusa de ustensile pregătită dacă nu ești receptiv/ă la ceea ce se întâmplă în jurul tău. Multe accidente apar din cauza neglijenței clienților. Nu-ți face probleme, însă. Există câteva sfaturi care te vor scuti de incidente. Iată ce trebuie să știi:
- Verifică mașina de tăiat înainte de utilizare pentru a te asigura că toate componentele, cum ar fi discul diamantat sau rotița de tăiat, sunt în stare bună. Orice urmă fină de uzură poate aduce pagube materiale sau financiare majore.
- Nu modifica echipamentele sau accesoriile de tăiere pentru a le folosi în alte scopuri decât cele destinate. Citește instrucțiunile oferite de producător, mai ales în cazul unor mașini electrice de tăiat gresia.
- Menține un spațiu de lucru ordonat. Depozitează materialele (gresie, unelte etc.) într-un loc sigur pentru a preveni căderile accidentale. Îndepărtează toate obiectele care ar putea aluneca și asigură-te că zona este bine iluminată. Multe situații urgente apar din cauza vizibilității reduse.
- Nu exercita o presiune prea mare asupra mașinii. De asemenea, verifică dacă placa este fixată corespunzător înainte de a începe tăierea. Orice problemă de stabilitate poate afecta atât calitatea lucrării, cât și ușurința de manevrare.
- Dacă ești începător, practică tăierea pe materiale de test. Astfel, te vei familiariza cu funcțiile dispozitivului și vei învăța cum să-i controlezi comenzile. Poți lua legătura inclusiv cu un specialist în domeniu, dacă îți dorești să înveți de la cei mai buni.
Manipularea plăcilor ceramice și realizarea de tăieturi precise pot crea bătăi de cap chiar și celor mai pricepuți. Important e să alegi produse de calitate și să le utilizezi conform standardelor în vigoare.
Data viitoare când folosești mașina de tăiat gresia, nu uita să aplici sfaturile de mai sus!