Alegerea investițiilor potrivite nu necesită doar disponibilitate financiară, ci și timp și cunoștințe integrate într-un plan strategic bine definit. În caz contrar, o investiție efectuată fără un plan prestabilit s-ar putea să nu fie suficient de rentabilă și să afecteze cashflow-ul afacerii tale. De aceea, 54% din micile afaceri care au participat la un studiu pe acest subiect susțin că acordă importanță planificării financiare anticipate a businessului lor.
Descoperă în cele ce urmează ce rol are planificarea financiară în alegerea investiției potrivite pentru businessul tău și care sunt ceilalți pași pe care trebuie să-i parcurgi pentru a obține randamentul dorit.
Pasul 1: Evaluarea situației financiare actuale
Indiferent că vorbim despre creșterea notorietății, a vânzărilor sau atragerea de noi clienți, ca să poți să creezi o strategie de investiții care să aducă o valoare reală businessului tău, este important, înainte de toate, să cunoști situația financiară actuală a afacerii. Care este capitalul de care dispui în acest moment?
Plecând de la acest detaliu, poți continua cu planificarea financiară: analizează veniturile, cheltuielile și economiile pe care ai reușit să le acumulezi de-a lungul timpului pentru a înțelege capacitatea ta reală de investiție.
Mai apoi, pe baza informațiilor de mai sus, estimează veniturile și cheltuielile pe care lei vei avea în următoarele 6-12 luni. Vor fi veniturile viitoare capabile să susțină în totalitate cheltuielile? Cel mai important aici este să te gândești la costurile salariale, cele aferente chiriei, costurile cu materii prime și utilități.
Ca să te asiguri că nu întâmpini dificultăți cu susținerea acestor cheltuieli, alocă un anumit procent din disponibilul actual către un fond de rezervă, iar ce rămâne poți să direcționezi către investiții.
În cazul în care capitalul rămas pentru investiții nu este suficient pentru a-ți pune în aplicare ideile, și ai cel puțin 12 luni de activitate, poți să apelezi la o instituție financiară nebancară (IFN) pentru a obține un credit pentru PFA.
- Poți obține până la 235.000 RON cu o perioadă de rambursare de până la 36 de luni pentru capital de lucru, 48 de luni mixt și 60 de luni pentru investiții.
- Indiferent de perioada aleasă, beneficiezi gratuit de un program de facturare integrat cu ANAF e-Factura.
- Împrumutul de până în 100.000 RON îl poți obține 100% online, iar cele două documente minime pe care ți le cerem sunt extrasul de cont și ultima balanță disponibilă.
- Dobânda se calculează în funcție de valoarea ROBOR la 6 luni și, în caz de nevoie, rata poate fi amânată pentru 30 de zile, o singură dată pe durata creditului, dacă ai un comportament bun de plată până atunci.
Pasul 2: Definirea obiectivelor și priorităților
Acum că știi de ce buget dispui pentru investiții, ca să-l poți distribui într-un mod responsabil, definește prioritățile și obiectivele afacerii.
Să începem cu prioritățile. Acestea pot fi setate în funcție de etapa în care se află afacerea ta. De exemplu, dacă ești la început de drum, o prioritate pentru tine ar putea fi creșterea cotei de piață și a notorietății, deci un exemplu potrivit de investiție aici ar putea fi alocarea unui buget consistent în strategia de marketing.
Dacă deja ai câțiva ani de activitate, atunci prioritatea ar putea fi de a rămâne competitiv. Aici, un exemplu potrivit de investiție ar putea fi achiziția de echipamente noi care să automatizeze unele dintre sarcinile repetitive de producție sau extinderea gamei de servicii și produse.
Ca să te asiguri că îți menții atenția asupra priorităților, indiferent care sunt acestea, este momentul să îți setezi anumite obiective. De exemplu, un obiectiv pe termen scurt ar putea fi creșterea vizitelor pe site cu 85% în următoarele 6 luni, ca urmare a implementării unei strategii de marketing, iar un obiectiv pe termen lung ar putea fi atragerea a cel puțin 5.000 de noi conversii ca urmare a extinderii gamei de servicii și produse.
Pasul 3: Cercetarea și analiza pieței
Indiferent de ideile de investiții pe care le ai, ca să te asiguri că îți aduc un randament cât mai mare, este necesar să cercetezi și să analizezi piața și competiția. De ce? Este simplu: pentru a te asigura că există o cerere stabilă pentru serviciile și produsele pe care intenționezi să le dezvolți și pentru a identifica ce soluții oferă competitorii în acest sens.
Ca să obții toate datele de care ai nevoie, poți să apelezi la următoarele metode:
- Realizează sondaje și chestionare pe care să le distribui grupului-țintă de clienți pentru a le afla părerea despre anumite produse, dar și alte informații referitoare la nevoile lor.
- Utilizează instrumente online pentru a analiza datele din social media despre urmăritorii brandului tău.
- Folosește platforme online specializate pentru a analiza strategiile și performanțele competitorilor tăi și pentru a identifica oportunități și riscuri de piață.
Pasul 4: Evaluarea riscurilor și a rentabilității
Acum că ai un buget stabilit, ai ales un obiectiv prioritar pentru businessul tău și ai identificat investiția de care ai nevoie pentru a-l îndeplini, a sosit momentul să evaluezi riscul și rentabilitatea sa. Ce rezultate pe termen scurt și lung te aștepți să obții în urma investiției? Ce poate merge rău? Și ce se poate întâmpla dacă lucrurile nu merg conform planului?
Pentru a afla răspunsurile la aceste întrebări, identifică riscurile potențiale asociate cu fiecare investiție, inclusiv riscurile financiare și de piață. Mai apoi, calculează rentabilitatea investiției (ROI) pentru a determina potențialul de profit atât în scenariul pozitiv, cât și în cel care include mai multe riscuri.
Pentru calculul ROI poți să folosești următoarea metodă de calcul:
- scade costul investiției din totalul câștigului estimat;
- împarte diferența obținută la costul investiției;
- înmulțește rezultatul obținut cu 100 pentru a obține ROI-ul ca procent.
Cât timp rezultatul este unul pozitiv, înseamnă că investiția este rentabilă, însă depinde de tine ce procent consideri că este avantajos pentru businessul tău.
Pasul 5: Implementarea și monitorizarea investițiilor
Dacă în urma calculului rentabilitatea este mulțumitoare, poți să treci la următorul pas și anume la planificarea implementării investiției. Elaborează un plan detaliat pentru implementarea fiecărei investiții, cu etape clare și termene-limită. Asigură-te că ai la îndemână toate resursele umane și financiare necesare pentru a nu întâmpina dificultăți.
Mai apoi, alege o dată de start pentru implementarea investiției și asigură o monitorizare constantă pentru a o putea ajusta la nevoie. Ține cont de evoluția pieței și de feedbackul clienților și realizează modificările necesare în timp util pentru a te asigura că rezultatele pe care le obții sunt cele dorite și planificate.
În concluzie, urmând acest ghid în 5 pași poți să te asiguri că investițiile pe care le faci vor avea randamentul dorit pentru businessul tău. Nu uita să adaptezi informațiile de aici la specificul businessului tău pentru a construi o afacere sustenabilă și autentică.