5.5 C
București
luni, 1 martie

Sindicatele solicită autorităților să înceapă un dialog deschis

„Criza medicală este doar începutul unei noi etape în existența umană și este însoțită de o criză socială de proporții. Acum, când SUA și alte state au adoptat planuri cu măsuri sociale imediate și consistente, nu putem asista nepăsători la acțiunile iresponsabile ale guvernului nostru, care lasă aproape 2 milioane de români fără venituri și perspective. Mai mult, avem parte de măsuri precum taierea ajutoarelor persoanelor cu dizabilități de către Primăria Capitalei, în condițiile în care pensiile speciale sunt menținute cu sfințenie”, se arată într-un comunicat al mai multor organizații sindicale importante. 

Sindicatele consideră că „este nevoie de asigurarea unor măsuri de protecție socială permanente, iar demnitatea umană trebuie sa treaca pe primul loc. Nu există demnitate fără siguranța zilei de mâine, iar privilegiile nu isi au locul nici in situații de normalitate.” 

Ce propun sindicatele

1. Asigurarea unui venit minim universal pentru toți cetățenii (persoanele adulte) fie direct de la stat, fie prin salariu, pensie sau alte tipuri de venit. Aceasta va reduce semnificativ impactul social al crizei, aduce siguranța zilei de mâine pentru toate persoanele adulte și copiii lor, indiferent de crizele pe care le vom traversa de acum înainte. Asigurarea unui venit minim universal va furniza puterea de cumpărare necesară dezvoltării unei economii locale sustenabile pentru produsele de primă necesitate și funcționarea serviciilor publice. Acest mecanism va ajuta atât persoanele care își pierd locul de muncă înregistrat cât și persoanele care lucrează la negru și care rămân și fară acest venit nefiscalizat, fiind și un mecanism de contracarare a muncii la negru.

2. Aplicarea unor măsuri compensatorii pentru firmele mici și mijlocii vulnerabile, prin suspendarea plații chiriilor pe durata nefuncționării,  scutirea de la plata CASS și CAS pentru salariile plătite pe durata nefuncționării, compensarea de îndată a tuturor sumelor nerambursate de stat, etc.

3. Modificarea Legii dialogului social pentru a permite sindicatelor să apere drepturile salariaților și să garanteze legalitatea actului managerial.

4. Functionalizarea Inspecției Muncii și a Direcției de Sănătate Publică, instituții depășite și aservite unei logici a câștigului individual, de multe ori cu încălcarea legii, în detrimentul îndeplinirii funcției sociale.

5. Eliberarea imediată a posturilor din sistemul de stat ocupate prin cumul de salariați care au deja un raport de serviciu cu norma întreagă. Astfel se asigură venituri salariale pentru persoane fără loc de muncă și se elimina abuzurile existente astăzi când persoane, în principal cu funcții de conducere, dar și persoane care aparțin unor grupuri de interese ilegitime ce au confiscat instituții, cumulează mai multe contracte individuale de muncă sau alte forme de salarizare în sistemul de stat, de multe ori în mod fictive.

6. Eliminarea pensiilor speciale. Definirea clară a noțiunilor de pensie și pensionar, în sensul delimitării clare a pensionarului de cea de salariat. Pensia este o indemnizație pentru un trai decent la bătrânețe. Viața de pensionar este la fel pentru toți, pensii foarte diferite nu se justifică, obligația statului este de a asigura un trai decent pentru toți cetățenii, nu de a stabili privilegii.

Ce sindicate au semnat scrisoarea

Federația Sindicală Hermes – președinte Mugurel Popescu

Federația Sindicatelor Libere din România – președinte Florian Marin

Sindicatul Liber “Dr. Ion Cantacuzino” din Institutul Cantacuzino București– președinte Cătălin Bazac

Sindicatul Salariaților din Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică “Ion Luca Caragiale” București – președinte Cristina Briciu-Dan

Sindicatul I.N.F.L.P.R. “Radiația” Măgurele – președinte George Epurescu

Sindicat ETOS Tarom – președinte Georgiana Luca

Sindicatul Național Tehnic Tarom – președinte Aurel Curdov

Sindicatul “Universitas” din Universitatea București – președinte Mircea Mincu

Sindicatul Independent al Personalului din ASE București – președinte Voicu Păun

Sindicatul F.I.R.E.S. – Universitatea Eftimie Murgu – Reșița – președinte Cristian Rudolf

Sindicatul Solidaritatea 2013 – Motru – președinte Nicu Bunoaica

Sindicatul INCDI Prosilva – președinte George Gârbacea

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW