joi, 2 aprilie, 2020
10.6 C
București

Slovacia: amplă manifestație, la doi ani de la asasinarea jurnalistului de investigații Jan Kuciak și a logodnicei sale

În urmă cu doi ani, la 21 ianuarie 2019, Slovacia afla de asasinarea jurnalistului angajat prin scrisul său împotriva corupției, Jan Kuciak, și a logodnicei sale. O amplă mișcare de protest a luat atunci ființă, sub deviza “Pentru o Slovacie decentă”. Anul acesta, sâmbătă 22 februarie – au transmis corespondenții agențiilor internaționale de presă – peste 15.000 de cetățeni slovaci au ieșit în stradă, în ciuda unui ger năpraznic și a unui vânt puternic, grupându-se în fața sediului primului ministru. Corespondentul RFI la Bratislava reamintește că 16 astfel de manifestații au avut loc în perioada ce s-a scurs de la tragicul eveniment.

Nu s-au auzit sloganuri, nu au fost arborate banderole, mulțimea a păstrat o liniște deplină, a rămas ore întregi într-o atmosferă de solemnitate și de revoltă cu greu reținută. În cursul zilei, la o adunare organizată de partidele de opoziție, mama logodnicei lui Kuciak, în lacrimi, a evocat figura fiicei sale, Martina Kusnirova. În fața tribunei, lângă portretele cuplului asasinat au fost depuse lumânări, flori. Au fost prezenți militanți ai organizațiilor neguvernamentale, personalități religioase, oameni politici. Toți cer schimbarea în actuala societate, folosind inclusiv alegerile legislative programate pentru sâmbăta viitoare. Surse locale informate relatează că procesul în curs legat de asasinarea lui Jan Kuciak a arătat dimensiunea caracatiței corupției și legăturile existente între partidul la putere și criminalitate. Este vorba de partidul SMER-SD (social-democrat) care a pierdut toate alegerile intermediare și se prezintă la alegerile legislative de sâmbăta viitoare de pe poziții deloc avantajoase.

Corespondentul la Bratislava al RFI reamintește că, în urmă cu circa un an, la 11 aprilie 2019, o persoană a ales să dezvăluie că este autorul asasinării lui Jan Kuciak și a logodnicei acestuia. Este vorba de un fost militar care inițial a fost considerat unul din complici, ca șofer, dar dovezi suplimentare au dus la stabilirea adevărului. Asasinul a mărturisit că i-a împușcat pe Kuciak și logdnica sa după ce i-a transportat la domiciliul lor. Alți trei suspecți au fost deferiți justiției, între ei aflându-se și presupusul comanditar al asasinatului, dubiosul om de afaceri Marian Kocner, care-l amenințase nu o dată pe jurnalist în urma materialelor de presă în care dezvăluia marile afaceri de corupție ale căror fire duceau la cel mai înalt nivel în stat. Ancheta a arătat, între altele, că asasinii și intermediarii au primit în total o recompensă de 70.000 de euro.

După asasinat și identificarea autorului și a complicilor, manifestațiile de stradă au devenit mai ample și mai puternice, provocând inclusiv demisia premierului Robert Fico. La 31 martie 2019, la preşedinţia țării a fost aleasă avocata Zuzana Caputova, cunoscută că o activă militantă anticorupție din societatea civilă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

ULTIMA ORĂ

Efectele crizei CoVid-19 asupra fondurilor de pensii private

• Restricțiile impuse libertății de mișcare a persoanelor și bunurilor în contextul crizei CoVid-19 au afectat semnificativ...

“Varșovia, Budapesta și Praga au violat legislația UE” în chestiunea migranților

Polonia, Ungaria și Republica Cehă nu au respectat legislația Uniunii Europene, refuzând în 2015, când avea loc...

Corona-populism

Ce ar fi dacă băncile nu ar mai oferi dobândă la depozitele atrase, populație sau companii, până...

2.738 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19 (coronavirus)

Până astăzi, 2 aprilie, pe teritoriul României, au fost confirmate 2.738 de cazuri de persoane infectate cu...

TRENDING

CEO face simulări pentru a funcționa cu doar 5.000 de salariați

Complexul Energetic Oltenia face deja simulări pentru...

Grupul Rădăcini construiește proiectul rezidențial premium Aviației Tower

Grupul Rădăcini, prin divizia sa dedicată sectorului imobiliar...