Președinții Consiliului European și Comisiei Europene, respectiv Charles Michel și dna Ursula von der Leyen, s-au explicat luni în fața Parlamentului European asupra incidentului protocolar care, practic, le-a compromis vizita recentă la Ankara și întâlnirea cu Recep Erdogan. Dezbaterea de luni din PE, relatează corespondentul la Bruxelles al ziarului „Les Echos”, a fost jenantă pentru Charles Michel. „Nu există nicio justificare pentru ceea ce s-a întâmplat la Ankara”, a insistat dna Von der Leyen, care a cerut ca Uniunea Europeană să-și înăsprească tonul față de Turcia în privința poziției privind drepturile femeilor. Reamintind cele petrecute la Ankara, dna Von der Leyen a acuzat Turcia că i-a adus un afront protocolar din motivul că este femeie și a promis lansarea de noi inițiative în Europa în favoarea drepturilor femeilor.
Deși au trecut trei săptămâni de la incidentul de la Ankara, Charles Michel, președintele Consiliului European, împreună cu Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, s-au aflat împreună, din nou, în Parlamentul European pentru a explica eurodeputaților episodul considerat de toți drept un „afront” adus Europei și femeilor. Imagini video prezentate europarlamentarilor au alimentat tensiunile. Primul care s-a exprimat, Charles Michel, a reamintit că, nu o dată până acum, și-a exprimat public regretul în legătură cu incidentul protocolar de la Ankara. Vina pentru incident, potrivit lui Charles Michel, revine echipelor protocolare care nu ar fi avut acces în sala întâlnirii cu Recep Erdogan pentru a verifica pregătirile. A dat în schimb asigurări că astfel de incidente nu se vor mai repeta vreodată. Întâmplarea, spun observatori apropiați Comisiei Europene, a fost un prilej pentru dna Ursula von der Leyen să ceară Consiliului European garanții că va fi tratată protocolar pe același picior cu președintele Consiliului European, ceea ce face din Comisia Europeană „un actor geostrategic”.
De pe poziție defensivă, Charles Michel, acuzat de unii eurodeputați de machism, în condițiile în care nu a reacționat imediat la situația în care s-a aflat dna Von der Leyen, a făcut eforturi pentru a apărea drept un feminist convins. Și-a luat „angajament total, complet și absolut” în fața PE de a acționa în favoarea egalității de sex, egalității salariale, a accesului femeilor în consilii de administrație. A promis chiar convocarea unui summit având ca temă egalitatea de gen și inițierea în sânul Consiliului European a unei formațiuni dedicate acestui obiectiv.
Concurs de feminism
Costumul de apărător european, al drepturilor egale ale femeilor, revine totuși dnei Ursula von der Leyen. Într-un discurs calificat de ziariști drept „ofensiv”, foarte dur la adresa Turciei și fără vreun cuvânt care să-l scuze pe Charles Michel, dna Von der Leyen și-a marcat bine teritoriul de acțiune.”Sunt prima femeie președintă a Comisiei Europene și vreau să fiu tratată ca atare. Nu există nicio justificare în tratatele europene pentru ceea ce s-a întâmplat la Ankara. S-a întâmplat pentru că sunt femeie. M-am simțit rănită, singură ca femeie și ca european. Nu este o chestiune de protocol. Ceea ce s-a întâmplat a lovit profund valorile noastre și arată drumul pe care-l mai au de parcurs femeile”, a declarat în fața europarlamentarilor dna Von der Leyen. Ea a solicitat liderilor europeni să ceară ca respectarea drepturilor femeilor să fie „o condiție prealabilă” reluării relațiilor cu Ankara. Șefii de stat și de guvern ai celor 27 state membre ale UE urmează ca la summitul european din luna iunie să adopte decizii privind relațiile UE cu Turcia, iar incidentul Sofagate va conta fără îndoială la abordarea subiectului.
Din dezbaterile deputaților europeni
În intervențiile lor, eurodeputații au deplorat situația la care a fost expusă dna Von der Leyen la Ankara și au cerut celor doi lideri o mai bună colaborare. Charles Michel a fost ținta unor atacuri severe legat de atitudinea avută, de „capacitatea sa de a încarna o Europă forte”. „Europa dorea să trimită un mesaj de forță, ori ceea ce s-a întâmplat a fost mesaj de slăbiciune”, a spus germanul Manfred Weber, liderul grupului PPE din PE, și a cerut să se clarifice faptul că „Europa nu are președinți de prima categorie și de a doua categorie, ci un duo”. Eurodeputații socialiști au chemat Uniunea Europeană să manifeste cea mai mare fermitate posibilă atunci când este vorba de respectarea drepturilor omului în relațiile cu Turcia. Mai nuanțat, dar nu fără importanţă, Nathalie Loiseau (grupul europarlamentar Renew) a spus că adevăratul scandal de la Ankara nu este dacă erau suficiente fotolii sau că dna Von der Leyen a stat pe o canapea, ci violarea drepturilor omului care a fost comisă. „În fața acestui scandal, mi-aș dori ca Europa să se întrebe mai puțin unde se așază și un pic mai mult cum trebuie ea să rămână în picioare”, a subliniat reprezentanta grupului Renew.
Episodul, relevă însă corespondentul ziarului „Les Echos”, relansează și dezbaterea referitoare la dificultățile Europei de a vorbi cu o singură voce, clară, în condițiile în care acum sunt mai mulți căpitani la bord.
Trebuia s-a trimitem dupa seminte si apa minerala pe bagaboanta asta de masoana nazista dim Ue ! Am fost prea domni cu ia !
„Sodoma si Gomora” … degraba se va repeta si niciun bai nu-i ; decat jigodii/tute/lepre ori lichele, mai bine deloc ! Batrana Europa nu doar c-a imbatranit de-a prostelea , dara pute de trasneste ; h’auzi la ea, „coleg de gen neutru”, precum zise un imputit de-al nostru .