-6 C
București
duminică, 17 ianuarie

Sonda chineză Chang’e 5 a ajuns pe Lună

“Un mare salt are loc în programul spațial chinez: sonda Chang’e 5 a ajuns cu succes marți pe Lună”, o misiune, potrivit publicației “Le Point”, “crucială “, ce precede trimiterea de astronauți până la finele anului 2030.

Potrivit Administrației chineze a Spațiului (ANEC), citată de agenția Xinhua, sonda Chang’e 5 a ajuns marți seară pe fața invizibilă a Lunii, de unde a transmis imediat imagini. Televiziunea publică chineză CCTV a difuzat imediat o scurtă secvență arătând modulul spațial, cu greutatea de 8,2 tone, postându-se pe solul lunar. El a alunizat în zona preselecționată: 51,8 grade longitudine vest și 43,1 grade latitudine nord. Reamintim că Chang’e 5 are patru componente: un orbitor (care rămâne în orbita lunară), un alunizor (care s-a postat pe Lună), un modul de reîntoarcere (de la sol la orbita lunară) și o capsulă pentru revenirea pe Terra.

Misiunea permite colectarea a circa 2 kg. de roci lunare, săpând până la doi metri profunzime. Aceste eșantioane vor fi prelevate într-un interval de timp de 48 de ore, într-o zonă ce nu a fost niciodată explorată, Oceanul Furtunilor, o vastă întindere de lavă. Ceea ce va permite adăugarea de noi piese la marele puzzle al istoriei Lunii. Revenirea rocilor pe Terra va interveni în cursul lunii decembrie, la Siziwang, în Mongolia interioară (nordul Chinei).

Ce are nou această misiune

Această misiune este prima tentativă de a aduce roci lunare după misiunea fără echipaj la bord Luna 24, efectuată cu succes de către fosta URSS, în 1976.

Spre deosebire de programul sovietic, conform căruia sonda efectua direct traseul Luna-Terra după colectarea rocilor, China va utiliza o metodă mult mai perfecționată. Rocile vor fi mai întâi plasate în modulul care va ajunge din nou pe orbita lunară, după care vor fi transferate în capsula de revenire pe Terra. Statele Unite au adus și ele astfel de eșantioane, cu prilejul misiunii cu echipaj la bord Apollo 17, din 1972, dar ele au fost prelevate direct de către astronauți.

Experți în domeniu susțin că această nouă operațiune a Chinei va permite și testarea unor noi tehnologii, cruciale în vederea trimiterii de astronauți pe Lună până în 2030.

- PUBLICITATE -

1 COMENTARIU

  1. CHINA 5/11 IISUS 5, MARIA 5, Ilie 5, Hristos 11, Maria 11, Tisbitul 11; China 5/8 IISUS 5, MARIA 5, ILIE 8; CH.INA. CH-Chelia, INA-Ani. Anii cheliei lui Ilie (2004-2070). Anii infaptuirii intregii Creatii prin Puterea Duhului Sfant dupa Casa Raiului (lumea nevazuta si vazuta, Cosmosul infinit, Pamantul si Adam cu Eva).
    Exemple: galaxiile spiralate create dupa simbolul Cercul si Calea Lui Buddha din litere bizantine rosii, stelele verzi fosforescente si nucleul lor luminos dupa un spot cu lumina din tavanul de rigips; galaxiile lenticulare create dupa simbolul Cercul Lui Buddha din litere bizantine rosii, stelele verzi fosforescente si nucleul lor luminos dupa un spot cu lumina din tavanul de rigips; galaxiile eliptice create dupa Crucea Alba din litere bizantine, stelele verzi fosforescente si nuclelul lor luminos dupa un spot cu lumina din tavanul de rigips s.a.m.d

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW