În decurs de doar o săptămână, climatul politic în Spania s-a tensionat considerabil. Problemele economice, șomajul ajuns la aproape 15% nu mai sunt în centrul campaniei pentru alegerile legislative anunțate de premierul Pedro Sanchez pentru 28 aprilie. Acum, jocul politic are în centru chestiunea catalană. Marea demonstrație de sâmbătă de la Barcelona a intervenit la doar o săptămână de la o altă uriașă manifestație în apărarea unității Spaniei, la Madrid, cu participarea a aproape 50.000 de cetățeni.
Între 200.000 de persoane (cifra poliției) și 500.000 (cifra organizatorilor) au manifestat sâmbătă la Barcelona împotriva procesului intentat celor 12 lideri ai mișcării pentru independența Cataloniei. Manifestanții au purtat drapele catalane și panouri pe care era scris «Libertate pentru deținuții politici».
Sub lozinca «autodeterminarea nu este o crimă», manifestanții de sâmbătă, la Barcelona, au denunțat deschiderea procesului împotriva liderilor separatiști catalani. Demonstranții, mobilizați de președintele catalan Quim Torra și de președintele parlamentului regional, Roger Torrent, purtau panori pe care erau scrise apeluri la «eliberarea deținuților politici». La tribuna improvizată în Piața Universității din Barcelona s-au succedat mai mulți lideri ai mișcării secesioniste pentru a cere eliberarea camarazilor lor, precum și redeschiderea dialogului cu guvernul spaniol. «Nu puteți guverna Spania fără a asculta Catalonia», a declarat Quim Torra într-un interviu acordat în prealabil ziarului «El Pais» . În intervenția la manifestația de la Barcelona, el a cerut comunității internaționale «să joace un rol de mediator în conflictul din Spania…Vom acuza statul spaniol de violările comise», a avertizat el.
Pedro Sanchez, nevoit să convoace alegeri legislative anticipate
Pus în inferioritate la dezbaterea și votul privind bugetul, lipsit și de sprijinul la guvernare din partea deputaților catalani (care au votat alături de Dreapta), socialistul Pedro Sanchez s-a văzut în situația de a convoca alegeri legislative anticipate. Nu a renunțat la dialogul cu catalanii, dar a refuzat organizarea unui referendum privind independența, de fapt separarea acestei regiuni de Madrid. Are însă în față Partidul Popular (Dreapta) și Ciudadanos (liberalii de centru-dreapta) care nici nu vor să audă, darmite să accepte independența Cataloniei. «La 28 aprilie», a declarat liderul actual al PP, Pablo Casado, «se va decide dacă Spania va continua să fie ostatică partidelor care vor distrugerea ei sau se va ajunge la o guvernare a Partidului Popular care să pună capăt provocării secesionismului». « Eu», a declarat Albert Rivera, liderul liberal al Ciudadanos, «nu doresc un guvern în care naționaliștii să ia decizii politice». Noul venit, Vox, partid al extremei drepte, a găsit acum o tribună de la care să se exprime, declarându-se «acuzatorul popular» al secesioniştilor catalani. Surse informate madrilene, citate de corespondenții agențiilor de presă, evocă demersurile lui Pedro Sanchez vizând un dialog cu liderii liberali ai partidului Ciudadanos pentru a le obține sprijinul la crearea unei majorități în parlament, considerând că există o astfel de posibilitate, având în vedere că, într-o situație aproape similară, a acceptat să participe la un guvern de coaliție în Andaluzia, unde sunt evidente tendințe secesioniste. Analiști politici madrileni pun eforturile lui Sanchez pentru obținerea sprijinului partidului Ciudadanos, chiar dacă ultimele sondaje dau Partidul Socialist favorit la alegerile legislative (cu șanse de a obține între 115 și 117 mandate în parlament, pentru majoritate fiind necesare 176 mandate), o susținere atât din partea Podemos, cât și din partea Ciudadanos ar bloca în primul rând intrarea în forță a extremei drepte (Vox) în parlament și într-o alianță guvernamentală de dreapta, ceea ce nu s-a mai întâmplat de pe vremea lui Franco.