luni, 1 iunie, 2020
21.5 C
București

Ungaria: Viktor Orban vrea ca în viitorul Parlament European să rămână în grupul politic PPE

Într-o scrisoare adresată grupului Dreptei europene (PPE), care a «suspendat» formațiunea Fidesz în luna martie, Viktor Orban își apără acțiunile politice, negând că ele au adus atingere statului de drept în Ungaria sau drepturilor și libertăților de expresie.

Este bine cunoscută apropierea partidului lui Orban, în perioada campaniei pentru alegerile europene, de partidul ultraconservator polonez al lui Jaroslaw Kasczynski, dar și de întâlnirea sa cu liderul naționalist italian Matteo Salvini. Căutările sale au, așa cum se vede, un alt final: Viktor Orban a decis să rămână – în Parlamentul European – în familia sa de adopție, Partidul Popular European (PPE). Este știut faptul că a dorit la un moment dat să constituie un pol eurosceptic și anti-migranți, dar acum neagă intenția ce i-a fost atribuită de a părăsi Dreapta europeană. La intrarea în grupul PPE din noul Parlament European, Viktor Orban are însă de depășit un obstacol. Formațiunea sa politică Fidesz a fost «suspendată», în luna martie anul acesta, din PPE, fiind acuzată de trădarea valorilor europene. A nu se uita, de asemenea, nici degradanta campanie plină de insulte împotriva lui Jean-Claude Juncker, invectivele la adresa altor membri ai PPE, repetatele acte de încălcare a statului de drept în Ungaria. Nu s-a mers însă până la excluderea Fidesz din PPE, pentru a nu se aduce prejudicii ansamblului PPE cu doar câteva săptămâni înaintea scrutinului europarlamentar. A fost doar suspendat, punându-i-se anumite condiții pentru a fi reintegrat.

Orban își apără poziția și declarațiile politice de până acum

Premierul Viktor Orban i-a adresat zilele trecute o lungă scrisoare lui Wolfgang Schüssel, unul dintre cei trei «înțelepți» desemnați de PPE pentru a evalua derivele anti-democratice ale clanului Orban, cunoscut însă ca fiind și cel mai indulgent față de Fidesz și Viktor Orban personal. Surse informate din PPE au remarcat că, în scrisoarea sa, premierul ungar nu oferă niciun semn de regret pentru pozițiile sale anterioare și nici nu se angajează să-și corijeze strategia politică. Textul este o lungă pledoarie în favoarea acțiunilor sale politice de până acum. Revendică dreptul de a critica instituțiile europene, PPE și liderii acestui partid când «îi dezaprobam» și denunță «rolul politic jucat de Comisia Europeană». Mai mult, remarcă sursele citate, Viktor Orban susține în scrisoarea sa că în Ungaria este garantată libertatea presei și că, în pofida numeroaselor anchete europene ce susțineau că echipa sa concentrează în propriile mâini un mare număr de publicații, majoritatea marilor organe de presă sunt critice la adresa guvernului.

Ferm pe poziția-i cunoscută privind imigrația

Amenințat cu procedura de sancțiuni prevăzută în articolul 7 din Tratatul european pentru violarea statului de drept, Viktor Orban se apără ferm în fața acuzațiilor de interferență în sistemul judiciar, în ciuda faptului că foarte recent a trebuit să facă un pas înapoi suspendând reforma tribunalelor administrative care a provocat o reacție puternică de dezaprobare în Europa. Orban justifică în scrisoarea sa poziția în apărarea «statului iliberal» care, în concepția sa, «combină respectul față de tradițiile naționale, ale familiei și refuzul față de imigrație». Premierul ungar contestă acuzațiile că în Ungaria sunt persecutate ONG-urile, argumentând că, la nivelul întregii țări, există, în stare activă, circa 60.000 de astfel de organizații. În chestiunea forțării Universității Europei Centrale (CEU) de a părăsi teritoriul Ungariei, Viktor Orban susține, cu o naivitate surprinzătoare că, de fapt, plecarea CEU la Viena «a fost o acțiune voluntară» și că nimeni nu i-a forțat delocalizarea.

Nu este sigur că scrisoarea mai sus menționată va fi suficientă pentru a-l «spăla» de orice vină pe Viktor Orban și partidul său Fidesz. «Înțelepții» PPE vor evalua răspunsurile date de guvernul ungar la motivele de neliniște din acest partid, un raport final urmând a fi finalizat la toamnă. Surse de încredere din PPE, citate de corespondenții «Les Echos» la Bruxelles, spun că grupul politic respectiv se află totuși în fața unei dileme: îi este greu să se lipsească de cei 13 eurodeputați ai Fidesz, riscând astfel o slăbire și mai accentuată a partidului, în condițiile în care el a pierdut deja un număr de circa 40 eurodeputați la recentele alegeri din 26 mai.

- Publicitate -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

ULTIMA ORĂ

Mii de britanici au protestat împotriva asasinării lui George Floyd

În ciuda restricțiilor impuse pentru contracararea coronavirusului, mii de cetățeni britanici s-au adunat duminică la Londra și...

Ce măsuri de protecție se aplică pe terase și plaje începând de astăzi

Începând cu data de 1 iunie sunt permise activitățile de preparare, servire și consum al produselor alimentare,...

BNR rămâne prudentă

Pentru a impulsiona consumul și relansarea economiei, BNR a tăiat dobânda de politică monetară de la 2%...

Continuă haosul în zeci de orașe ale Statelor Unite. Înfruntări violente în fața Casei Albe și a reședinței președintelui. Donald Trump, condus la un...

În ciuda ordinului de încetare a focului impus în capitala Statelor Unite pentru oprirea violențelor ce nu...