joi, 28 mai, 2020
15.9 C
București

Speculații în presa europeană privind relațiile dintre Emmanuel Macron și Angela Merkel. Ambii lideri resping ideea existenței unei confruntări între ei

Emmanuel Macron a declarat miercuri că nu crede «nici în confruntare sterilă, nici în înțelegere sterilă» cu Angela Merkel, ci «într-o confruntare fertilă», cu scopul de «a construi un compromis la nivel european».

Angela Merkel recunoaște într-un interviu acordat ziarelor «Süddeutsche Zeitung»; «The Guardian» și «Le Monde» că are «confruntări» cu Emmanuel Macron, subliniind însă că ele își au izvorul în «diferențe de mentalitate» și în diferențe de înțelegere a rolului ce revine fiecăruia în contextul propriei țări.

«Noi, a subliniat președintele Macron la o conferință de presă ținută recent la Elysée, trebuie să acceptăm a avea unele dezacorduri de moment, a nu fi totalmente de acord asupra tuturor problemelor». Domnia sa făcea această precizare în răspunsul dat unui ziarist care amintea că Angela Merkel recunoaște că are o relație marcată «de confruntări» cu președintele francez. Emmanuel Macron oferă însă o explicație privind natura adevărată a «confruntării». Este vorba, a subliniat el, de «o confruntare fertilă». Într-o relație, afirmă el, în special una ca aceea dintre Franța și Germania, care sunt opțiunile? Există confruntarea sterilă, cu care nu sunt de acord… Am cunoscut astfel de situații în trecut și am văzut că ele pot duce la ceea ce este mai rău – fie la neputință, fie la război. Există și un alt scenariu – o înțelegere sterilă, prin care nu vrei să lași a se înțelege că există dezacorduri, ceea ce de asemenea nu duce la nimic. Și astfel de situații am cunoscut în trecut, a subliniat Macron: Faci conferințe de presă inutile și lași Europa să doarmă. «Eu nu vreau să cred nici în confruntarea sterilă și nici în înțelegeri sterile», precizează el, «eu cred în confruntarea fertilă, adică: propui, testezi partenerul și apoi, împreună, încearcă să găsească un compromis».

Dovezi ale eficienței unei astfel de metode

Această metodă, spune Macron, a permis să se ajungă la acordul din iunie 2018 dintre Paris și Berlin asupra ideii unui buget al zonei euro. Ea a permis ca Germania să se alăture, la ambițiosul plan privind clima, propus de nouă țări, între care Franța și Olanda, la summitul de la Sibiu. Ceea ce se așteaptă de la Franța în Europa, a subliniat Macron, este să spună care sunt ambițiile sale și apoi să construiască un compromis cu Germania pentru ca astfel să se poată realiza progrese. Aceasta este istoria noastră, aceasta este esența relației noastre», a conchis Macron.

«Progrese enorme»

Angela Merkel recunoaște că are «confruntări» cu Emmanuel Macron. În interviul său de miercuri, domnia sa spune: «Bineînțeles că avem confruntări, precizând însă că este vorba de «diferențe de mentalități» între ei, de «diferențe de înțelegere a rolului fiecăruia». Doamna Merkel pune de asemenea accentul pe diferențele de natură politică între Germania și Franța. «Eu, spune domnia sa, sunt cancelar al unui guvern de coaliție, sunt mult mai dependentă de Parlament decât președintele Franței, care nu are dreptul să se amestece în Adunarea Națională, în numele principiului separației puterilor între legislativ și executiv. Ea a ținut însă să releve «enormele progrese» realizate grație cuplului franco-german, în special în materie de apărare.

- Publicitate -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

ULTIMA ORĂ

Susținere a planului Comisiei Europene de către reprezentanții grupurilor politice din PE

După prezentarea planului de redresare europeană de către Ursula von der Leyen, și a angajamentului asumat de...

Reuniune extraordinară a Parlamentului European consacrată dezbaterii planului de redresare a Europei și a bugetului plurianual al UE

"Este ora Europei!", a clamat miercuri Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, prezentând Parlamentului European un...

Ema, un film bulversant, care alunecă în dramă erotică

Ce ne mai poate surprinde în cinematografia modernă, după ce aproape totul a fost încercat? Pablo Larraín,...