Sputnik V, atacat de oficiali europeni. Moscova se apără și cere scuze

Cei ce au conceput vaccinul rus Sputnik V cer să le fie adresate scuze după criticile formulate de Christa Wirthumer-Hoche, președinta Coniliului director al Agenției europene a medicamentelor (EMA). Deși EMA este abia în curs de examinare a vaccinului rus în vederea autorizării lui în UE, Christa Wirthumer-Hoche a deconsiliat Austria să aprobe în regim de urgență vaccinul respectiv, așa cum au procedat Ungaria și Slovacia. „Este cumva ca la ruleta rusească”- a fost expresia cu care dna Christa Wirthumer-Hoche a comparat o eventuală autorizare în regim de urgență a vaccinului rus într-o declarație făcută la postul austriac de televiziune ORF. Mai mult, a menționat domnia sa, pentru moment, EMA „nu dispune de date referitoare la efectele secundare la persoanele vaccinate. Suntem în necunoscut”.

Intervine însuși Kremlinul

Declarațiile președintei Consiliului director al EMA au atras ferme reacții de la Moscova. Creatorii vaccinului SputnikV (de la centrul de cercetări Gamaleia și Fondul suveran rus) cer scuze din partea dnei Christa Wirthumer-Hoche, precizând că datele despre care aceasta spune că lipsesc au fost trimise deja la sediul AEM din Amsterdam. Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a condamnat afirmațiile dnei mai sus menționate, susținând că „astfel de declarații dezolante sunt, cel puțin, eronate”…”Campaniile de vaccinare în numeroase țări ale lumii, adaugă Peskov, demonstrează pertinenţa și popularitatea vaccinului rus”. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a folosit acest prilej și pentru a califica drept „absurde” declarațiile Washingtonului în care acuză Rusia de a desfășura o campanie de dezinformare împotriva vaccinurilor americane.


By Jmarchn – File:Посещение пункта вакцинации от COVID-19 (С. Собянин; декабрь 2020) (3).jpg, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=98829213

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW