-4.1 C
București
miercuri, 20 ianuarie

Statele membre ale UE trebuie să-și armonizeze evaluările medicale și măsurile contra pandemiei

. Este posibil ca virusul să rămână activ până la producerea unui vaccin eficace și sigur;

. Este necesară aceeași definiție pentru cazul cu rezultat pozitiv de infectare cu coronavirus, pentru decesul cauzat de COVID-19 și pentru însănătoşirea după infecție;

. Sezonul gripei va duce, cel mai probabil, la creșterea numărului persoanelor cu simptome ușoare care ar trebui testate;

Măsurile naționale, actualmente diferite, trebuie armonizate pentru a facilita călătoriile transfrontaliere esențiale

Europarlamentarii susțin că definițiile, criteriile de sănătate și metodologiile comune sunt esențiale pentru a combate în mod eficient pandemia actuală și consecințele sale economice în UE.

Îngrijoraţi de creșterea recentă a numărului de cazuri pozitive de COVID-19 în Europa, eurodeputații deplâng faptul că statele membre nu au tras învăţăminte din prima fază a crizei și au luat din nou măsuri diverse și necoordonate.

Într-o rezoluție adoptată cu 595 voturi pentru, 50 împotrivă și 41 abțineri, PE constată lipsa unei metodologii armonizate de colectare și evaluare a numărului de persoane infectate, conducând la evaluări diferite ale riscurilor pentru sănătate și la restricții privind libera circulație a persoanelor care vin din alte ţări ale UE.

În urma dezbaterilor în prezența Comisarului european Didier Reynders și a ministrului Michael Roth din partea Președintei semestriale a UE, Parlamentul European îndeamnă statele membre:

– Să adopte aceeași definiție pentru cazul cu rezultat pozitiv de infectare cu coronavirus, pentru decesul cauzat de COVID-19 și pentru însănătoşirea după infecție,

– Să recunoască reciproc rezultatele testelor în toate statele membre,

– Să reducă timpul de așteptare disproporționat de lung pentru testări,

– Să stabilească o perioadă de carantină comună,

– Să coordoneze restricțiile de călătorie atunci când este necesar, în conformitate cu propunerea Comisiei Europene,

– Să discute cât mai curând posibil modul în care se poate reveni la un spațiu Schengen pe deplin funcțional, fără controale la frontierele interne.

Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) ar trebui să fie în măsură să evalueze adecvat și efectiv riscul de răspândire a virusului și să publice o hartă actualizată săptămânal a riscurilor pe baza unui cod de culori comun, stabilit în funcție de informațiile colectate și furnizate de statele membre. Eurodeputații solicită, de asemenea, suplimentarea urgentă a resurselor și a angajaților centrului.

Încurajarea utilizării aplicațiilor de urmărire a infectării

Rezoluția adoptată de europarlamentari solicită Comisiei Europene să dezvolte un formular armonizat de identificare a pasagerilor, pentru a consolida încrederea într-un sistem de monitorizare comun la nivelul UE.

Utilizarea aplicațiilor de urmărire ar trebui să fie încurajată, susțin eurodeputații, care aşteaptă ca sistemele naționale să fie interoperabile la nivelul UE până în luna octombrie, astfel încât să permită o urmărire a contactelor cu COVID-19 în întreaga UE. PE subliniază că aceste aplicații trebuie să funcționeze în deplină conformitate cu Regulamentul general privind protecția datelor.

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW