Statele Unite: Polițistul care l-a ucis pe George Floyd, recunoscut vinovat de omor

După o lună de dezbateri, tribunalul din Hennepin (Minneapolis) l-a declarat pe Derek Chauvin, polițistul din Minneapolis care l-a ucis cu genunchiul pe grumaz pe afroamericanul George Floyd, vinovat în trei capete de acuzare: omor, homicid involuntar și violență voluntară. Sentința, ce poate ajunge până la cel puțin 12 ani și jumătate de închisoare, nu va fi pronunțată decât în câteva săptămâni. Ea ar putea fi și mai mare în cazul în care vor identificate circumstanțe agravante. De la tribunal, Derek Chauvin a plecat încătușat.

Reamintim că la 25 mai anul trecut, patru polițiști din Minnesota l-au arestat pe George Floyd în apropierea unui butic de unde tocmai își cumpărase țigări cu o bancnotă de 20 dolari falsă. Derek Chauvin l-a placat la sol și i-a pus genunchiul pe gât timp de peste nouă minute. La sosirea ajutorului medical, Geoge Floyd era deja decedat. Populația din Minneapolis și apoi întreaga țară s-au revoltat, declanșând un uriaș val de proteste împotriva comportamentului poliției și a rasismului prezent în societatea americană.

“Rasism sistemic”

La anunțarea verdictului, mulțimea strânsă în jurul locului dramei, într-un cartier din Minneapolis, a aplaudat și a lansat strigăte de aprobare. “Mai avem încă de lucru, trebuie să reformăm sistemul. Statele Unite au un îndelungat trecut marcat de discriminare”, a declarat vicepreședinta Statelor Unite, Kamala Harris, imediat după verdictul în procesul polițistului asasin, fiind însoțită de președintele Joe Biden. Acesta a vorbit despre existența unui “rasism sistemic” și s-a întreținut cu familia lui George Floyd. ” Vredictul acesta este un pas înainte “, a subliniat președintele Biden. Procesul polițistului Derek Chauvin a fost urmărit de întreaga Americă de-a lungul ultimei luni, marcat de dezbateri extrem de aprinse, inclusiv la nivelul grupului de jurați. Ele au fost difuzate în integralitate și larg comentate de posturi de televiziune și pe Internet. În timpul procesului au fost difuzate scene emoționante de la drama prin care a trecut George Floyd, în special cea în care afroamericanul strigă, sub genunchiul polițistului, că nu poate respira. Corespondenții de presă aflați în localitatea în care s-a desfășurat procesul au remarcat totuși atmosfera relativ calmă, fără violenţe din partea populației. Autorităţile luaseră măsuri extrem de severe pentru asigurarea securității în oraș. Magazinele comerciale au fost baricadate de teama repetării marilor manifestații de după uciderea lui George Floyd. Armata și peste 3.000 de soldați ai Gărzii Naționale au fost mobilizați în principalele orașe americane, între care Washington și Chicago, pentru momentul în care va fi anunțată sentința.

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW