Statele Unite și Rusia încep după 10 ianuarie mai multe formule și runde de discuții privind Ucraina și securitatea

Informații de ultimă oră, preluate de France Presse și Le Figaro, anunță începerea la 10 ianuarie a unor negocieri între Moscova și Washington, în cadrul dialogului strategic de securitate lansat de Joe Biden și Vladimir Putin la întâlnirea lor de la Geneva. Agenda acestei întâlniri, la nivel de diplomați și militari, a precizat un purtător de cuvânt al Casei Albe, include tensiunile privind Ucraina și chestiuni privind controlul asupra armelor nucleare. «Statele Unite sunt interesate să angajeze rapid un dialog cu Rusia», a spus purtătorul de cuvânt al Consiliului american de securitate națională.

O altă reuniune, de data aceasta între Rusia și NATO, ar putea avea loc la 12 ianuarie, urmată la 13 ianuarie de o întâlnire între Rusia și Organizația pentru securitate și cooperare în Europa (OSCE) din care fac parte și Statele Unite, a mai informat purtătorul de cuvânt mai sus menționat.

Criza ucraineană va avea prioritate

Deși întâlnirea bilaterală din 10 ianuarie este consacrată în principal renegocierii tratatelor privind controlul armelor nucleare post-războiul rece, ele se vor concentra de asemenea asupra situației de la frontiera ruso-ucraineană, unde Moscova a mobilizat zeci de mii de soldați, a informat sub anonimat un important responsabil american. Celelalte întâlniri vor fi consacrate în special discutării crizei ucrainiene.

Așa cum se știe, de mai bine de o lună de zile, Rusia este acuzată că a masat importante forțe armate la frontiera cu Ucraina, alimentând astfel temerea de o posibilă intervenție militară contra Kievului. Moscova neagă orice intenție războinică din partea sa și susține că ea este ținta unor provocări ale Kievului și NATO. Rusia cere insistent ca Alianța Atlantică să nu se extindă în teritorii ale fostei URSS. Contrar practicii diplomatice de a păstra confidențiale viitoare propuneri, teme de discuții la tratative, Rusia a făcut deja publice cele două proiecte de tratate vizând împiedicarea extinderii NATO, în special la Ucraina, și încetarea activităților militare occidentale în teritorii apropiate de Rusia. Washingtonul a anunțat că este «gata să discute documentele respective», subliniind însă că ele conțin lucruri «despre care Rusia știe că sunt inacceptabile pentru Statele Unite ».Orice acord cu Rusia va ține cont de interesele Ucrainei, a subliniat purtătorul de cuvânt al Consiliului american al securității naționale. «Nimic din ceea ce privește aliații și partenerii noștri nu va fi negociat fără aceștia, inclusiv Ucraina», a insistat purtătorul de cuvânt.

«Descurajare și diplomație»

« Abordarea de către președintele Biden a dosarului ucrainean, a reamintit purtătorul de cuvânt american mai sus menționat, a fost clară și constantă: reunirea Alianței Atlantice în două direcții – descurajarea și diplomația. Suntem uniți că alianța în ceea ce privește consecințele la care s-ar expune Rusia dacă ar face un gest contra Ucrainei… dar suntem de asemenea uniți în voință noastră de a angaja cu Rusia o diplomație bazată pe principii».

Identitatea persoanelor care vor purta negocierile din 10 ianuarie nu este încă publică nici de o parte, nici de alta.

- Publicitate -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

WWW