-5.6 C
București
duminică, 17 ianuarie

Statele Unite, Turcia și Franța, somate să părăsească «imediat» Siria

Șeful diplomației siriene le-a cerut celor trei țări să părăsească «imediat» Siria și a anunțat că refugiații se pot întoarce la casele lor, susținând că, în teren, situația «este mai stabilă și sigură».

Walid al-Moualem, ministrul de Externe al regimului de la Damasc, a cerut sâmbătă, în cadrul sesiunii Adunării Generale a ONU, ca forțele militare ale Statelor Unite, ale Turciei și Franței să părăsească «imediat» și «fără condiții» teritoriul sirian. Șeful diplomației siriene a denunțat ceea ce el a denumit o «coaliție internațională nelegitimă, condusă de Statele Unite», prezentă în Siria «sub pretextul combaterii terorismului».

În Siria ar exista, la ora actuală, o situație «mai stabilă și sigură»

«Bătălia contra terorismului este aproape terminată», a spus Walid al-Moualem, avertizând că Damascul nu se va opri decât după ce «va elibera Siria de teroriști și de prezența străină ilegală pe teritoriul ei». Din punctul de vedere al Damascului, a continuat ministrul sirian de Externe, «situația actuală în teren este mai stabilă și sigură» și «sunt reunite toate condițiile pentru a se permite reîntoarcerea voluntară a refugiaților… Ușa le este larg deschisă și toți sirienii din străinătate pot reveni». Guvernul sirian, a promis Walid al-Moualem, «va face tot ce-i stă în putere pentru a le facilita revenirea în țară». A fost deja creat un comitet special pentru a-i ajuta să revină în locurile lor natale.

La reconstrucția țării, prioritate «vor avea prietenii noștri»

Siria a solicitat «un ajutor internațional» pentru facilitarea reîntoarcerii sirienilor refugiați în afara țării, dar, a afirmat Walid al-Moualem, «unele țări propagă temeri iraționale, politizează o chestiune care nu ar trebui să fie decât umanitară». A adăugat imediat o precizare surprinzătoare, conform căreia «prioritate la reconstrucția Siriei vor avea prietenii noștri…Ceilalți nu sunt nici invitați, nici bineveniți». Este însă bine știut faptul că occidentalii, în special SUA, Franța și Germania, refuză să aprobe orice ajutor din partea Uniunii Europene «fără vizibilitate și un angajament real privind o soluție politică» a crizei siriene.

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW