0.5 C
București
joi, 3 decembrie

Uniunea Europeană și Regatul Unit au reluat negocierile privind relațiile lor post-Brexit

În această săptămână, între reprezentanții UE și ai Regatului Unit se desfășoară o a treia rundă de negocieri, cu scopul de a se ajunge la un acord comercial permanent post-Brexit.

Conform declarațiilor liderilor celor două delegații, ele vor fi extrem de intense. De ce? Pentru că actuala rundă de discuții are loc într-un context de decepție exprimată de negociatorul-șef european Michel Barnier la finalul precedentei runde de negocieri de luna trecută. Așa cum se știe, la 31 ianuarie a luat sfârșit aderarea Regatului Unit la UE. La ora actuală are loc o cursă contra cronometru pentru a se ajunge la un progres semnificativ înainte de sfârșitul lunii iunie, data-limită stabilită pentru o decizie privind prelungirea sau suspendarea perioadei de negocieri, care expiră la 31 decembrie anul acesta.

Ce împiedică realizarea de progrese

Premierul britanic, Boris Johnson, a declarat nu o dată că, de fapt, nu intenționează să prelungească legăturile țării sale cu Uniunea Europeană, ca instituție de grup, dincolo de sfârșitul anului. În weekendul trecut, el a purtat o convorbire prin telefon cu doamna președintă a Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, cu care, în principal, a abordat doar probleme legate de pandemia coronavirus. La Londra, ziarul “Daily Express” scria luni că negociatorul-șef britanic pentru Brexit, David Frost, intenționează ca la actuala rundă de negocieri să-i dea un nou avertisment omologului său european, Michel Barnier, în care să-i atragă atenția că trebuie realizate progrese la această rundă, care să permită ieșirea din impas a tratativelor comerciale, întrucât partea britanică nu dorește întârzierea calendarului stabilit. Un purtător de cuvânt al premierului britanic a exprimat opinia – neagreată de partea europeană – conform căreia statele UE propun tot felul de legislații concepute, în mod evident, în interesul lor, neadaptate intereselor Regatului Unit. Or, adaugă el, o prelungire a perioadei de tranziție care ar lega Regatul Unit de viitoarea legislație a UE, fără a putea participa la conceperea ei.

Barnier, la rândul său, și-a exprimat decepția în legătură cu puținii pași făcuți la precedenta rundă de negocieri și a subliniat necesitatea ca actualele discuții să se desfășoare într-o “manieră constructivă”. Discuțiile sunt în continuare concentrate asupra formei pe care ar putea-o lua relațiile dintre UE și Londra. Britanicii doresc mai multe acorduri, în timp ce UE dorește unul singur, global. O mare dispută există în privința pescuitului, despre care surse apropiate negociatorilor spun că acesta este “un dosar exploziv”. Ambele părți s-au angajat să găsească totuși un acord în acest dosar până la finele anului. Partea britanică a revenit și spune acum că nu dorește nici o amânare a negocierilor pe temele în dispută și că doresc încheierea lor până la finele lunii iunie, chiar dacă ambele părți sunt angajate în lupta cu pandemia. Între dosarele în dispută figurează de asemenea cele privind transporturile aeriene, securitatea aeriană, cooperarea în sectorul nuclear civil, cooperarea în domeniul energiei. Probleme sunt și în domeniul cooperării judiciare și polițienești. Partea britanică nu vrea să recunoască Convenția europeană a drepturilor omului și Curtea Europeană de Justiție în interpretarea regulilor inspirate din dreptul european.

- PUBLICITATE -

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW