Statul California, a cincea economie din lume, va căuta acorduri cu restul lumii pentru a fi scutită de viitoare riposte vamale împotriva Statelor Unite, a anunțat vineri guvernatorul acestui stat, Gavin Newsom, informează Agerpres.
”Taxele vamale anunțate de Donald Trump nu-i reprezintă pe toți americanii“, a asigurat democratul în videoclipuri postate pe rețelele de socializare.
„California nu este Washington D.C.“, a insistat el într-un comunicat, afirmând că statul său este „un partener stabil și de încredere pentru generațiile viitoare“.
Administrația sa are sarcina „să caute noi relații comerciale strategice“, se arată în comunicat. În acest context, guvernatorul le cere „partenerilor săi comerciali de lungă durată să scutească produsele fabricate în California de orice măsuri de represalii“, menționează sursa citată.
Taxele vamale ale lui Donald Trump
Președintele american Donald Trump a anunțat miercuri taxe vamale constând într-o taxă de bază de 10%, la care se adaugă pentru fiecare țară pe principiul reciprocității taxe vamale suplimentare până la jumătate din procentul pe care respectiva țară îl percepe ca taxe vamale pentru produsele importate din SUA.
Astfel, pentru produsele importate din țările UE, taxele vamale percepute de SUA vor fi de 20%, iar pentru cele importate din China de 34%. Pentru vehicule și componente ale industriei auto, taxele vamale percepute de SUA sunt de acum înainte de 25%.
În replică, guvernul chinez a anunțat vineri că va impune începând din 10 aprilie, taxe vamale de 34% pentru toate bunurile importate din SUA.
Trump a prezentat o lista de tari si pretinse taxe vamale practicate de acestea.
De fapt metoda de calcul este urmatoarea:
Se calculeaza deficitul comercial al SUA in relatia cu tara X si se imparte la importul total din acea tara rezultand un procent pe care Trump il considera taxare injusta.
In realitate deficitul comercial al SUA cu toate tarile lumii se datoreaza datoriei externe uriase pe care au facut-o americanii in ultimele decenii:
– nu poti importa mai mult decat exporti daca nu ai bani sa platesti diferenta (deficitul) si una din metodele de a plati deficitul comercial este imprumutul extern
Guvernul Ciolacu stie prea bine cum se face datorie externa si deficit bugetar.
California nu are acelasi presedinte ????e cam aiurea !
Statul California nu cunoaste sau nu recunoaste legislatia federala (nationala) a SUA:
– ca in orice stat democratic politicile vamale, de aparare si monetare se stabilesc de guvernul central pentru intreaga tara
Imi imaginez ce s-ar intampla daca, de exemplu, China ar taxa importurile „din California” cu 10% iar pe cele „din restul SUA” cu 34%:
– toate firmele americane si-ar deschide cate un birou de afaceri in California si ar exporta doar pe acolo, desi produsele lor ar fi manufacturate in alte state americane