Vrei să ai întotdeauna în cămara ta conserve care să țină cât mai mult timp, fără mucegaiuri sau fermentație? Atunci trebuie să știi că unul dintre primele lucruri pe care trebuie să le iei în calcul este sterilizarea corectă a borcanelor. Prin acest proces se distrug microorganismele și se elimină orice formă de viață microbiană, iar dulceața, compotul, bulionul, zacusca ori murăturile se pot păstra proaspete și delicioase. Iată ce pași trebuie să urmezi:
- Alegerea borcanelor potrivite
Chiar dacă acest lucru pare simplu, în realitate multe gospodine greșesc cu privire la alegerea borcanelor. Pentru conserve se folosesc doar recipiente din sticlă și nu din plastic sau alt material, noi sau reciclate. Acestea trebuie să fie verificate temeinic pentru a se depista eventualele fisuri și ciobituri. De asemenea, borcanele vor fi sigilate cu capace din aluminiu, mai ales pentru murăturile cu saramură și oțet, așa că trebuie să te asiguri că se înfiletează perfect și că la final se vor închide ermetic.
- Spălarea borcanelor pentru conserve
Indiferent dacă sunt noi sau au mai fost utilizate, borcanele trebuie să fie spălate împreună cu capacele lor. Recipientele care au etichetă trebuie puse mai întâi la înmuiat pentru 1-2 ore, în apă călduță, apoi se curăță cu ajutorul unui burete mai aspru. Dacă ai mașină de spălat vase, atunci poți pune toate borcanele și capacele la spălat folosind un program cu temperatură mare. În caz contrar, spală borcanele cu apă fierbinte și detergent de vase, clătește-le de mai multe ori, dar la final întotdeauna cu apă rece.
- Pregătirea borcanelor și capacelor
După ce au fost spălate foarte bine, recipientele se lasă la scurs 2-3 minute. Aceste nu trebuie să fie șterse cu prosopul deoarece se vor usca în timpul sterilizării. Mai departe, așază borcanele cu gura în sus direct în tava metalică în care urmează să fie sterilizate. Capacele se pun și ele în aceeași tavă.
- Sterilizarea propriu-zisă a borcanelor
Pentru început trebuie să știi că temperatura optimă de sterilizare este de 105-110 grade Celsius, iar cea mai potrivită procedură pentru a ajunge la această temperatură este sterilizarea în cuptorul aragazului. De pildă, în oala cu apă clocotită nu vei reuși să obții o temperatură mai mare de 100 de grade Celsius pentru a ucide microorganismele.
Cuptorul trebuie să fie rece atunci când se introduce tava cu borcane, în caz contrar recipientele se vor dilata prea brusc și se vor sparge. Ele trebuie să se dilate treptat și controlat, așa că se vor încălzi odată cu cuptorul. Prin urmare, se pornește cuptorul la 150 de grade Celsius, dacă vorbim de cel electric, sau la treapta mică în cazul cuptorului cu gaz. După 10-15 minute se va observa prin geam că stropii de apă de pe borcane încep să sfârâie, iar apa se evaporă. Din acel moment se mai lasă borcanele fix 1 minut, apoi se oprește cuptorul și se întredeschide ușa pentru a permite răcirea lentă a recipientelor.
- Umplerea borcanelor sterilizate
Este foarte important să știi că borcanele trebuie să fie umplute în cel mai scurt timp după sterilizare, în caz contrar se vor contamina din nou. De asemenea, după sterilizare recipientele nu se șterg cu prosoape și nu se mai spală. Ai grijă să pui gem, dulceață, zacuscă, bulion sau ketchup în borcanele răcite, dar să așezi ceva metalic, cum ar fi o tavă, sub ele pentru a disipa căldura atunci când compoziția este fierbinte.
Acum că știi cum se sterilizează borcanele fără îndoială vei avea parte de conserve delicioase o bună perioadă de timp. Totuși, trebuie să reții și faptul că unele preparate din fructe sau legume pot necesita sterilizare și după îmbuteliere, chiar dacă borcanele au fost sterilizate.