6.6 C
București
sâmbătă, 24 octombrie

Știați că există o zi în care este sărbătorită ia românească?

România are o mulțime de lucruri interesante de arătat întregii lumi, iar unul dintre lucrurile cu care țara noastră se mândrește este ia națională. O ie națională este o piesă vestimentară care face parte din folclorul românesc, aceasta fiind prevăzută cu diferite semne și simboluri brodate pe față, pe mâneci sau pe spate.

Aceste însemne ale iei naționale românești nu sunt puse la întâmplare ci au o semnificație aparte pentru fiecare regiune a țării din care provine ia. Avem îi românești specifice zonei Maramureșului, avem îi românești specifice zonei Olteniei, avem îi românești specifice zonei Transilvaniei, avem îi românești specifice Bucovinei, iar exemplele pot continuă. Cert este faptul că fiecare zona a țării se mândrește cu iile proprii, iar fiecare regiune consideră că iile sale sunt cele mai frumoase.

Odată cu trecerea timpului, ia românească a devenit cunoscută la nivel mondial, iar vedete precum Adele sau Nicole Kidman au purtat la diferite evenimente ia românească; iar creatori celebri de modă au inclus această piesă vestimentară în colecțiile lor.

Mai mult decât atât, ia românească este atât de populară la nivel mondial, astfel încât odată în an se sărbătorește ziua universală a iei românești, iar în următoarele rânduri vom discuta despre acest aspect.

La 24 iunie, românii din întreagă lume vor sărbători pentru Ziua Universală a Bluzei din România sau mai pe scurt Ziua Universală a iei, o sărbătoare a bluzei românești și a cămășii tradiționale (ia este cămașă sau bluza tradițională românească).

Bluza românească este un simbol al identității românești și al creativității pe teritoriul României, care a durat încă din cele mai vechi timpuri.

Ziua Bluzei românești este sărbătorită împreună cu Noaptea Fierilor și cu Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, aproape de dată solstițiului de vara din emisfera nordică, marcând debutul vara astronomică.

Ziua Universală a Bluzei din România va începe pe 23 iunie la apus, împreună cu noaptea magică a Fairies. Va fi o sărbătoare de neuitat, care durează 3 zile și 3 nopți până duminică, 26 iunie potrivit fondatorilor La Blouse Roumaine, prima comunitate online dedicată Bluzei românești că simbol național.

Ziua Universală a Bluzei din România a fost inițiată de comunitatea La Blouse Roumaine pe 7 ianuarie 2013, devenind în scurt timp un eveniment global, sărbătorit pe 6 continente, în peste 50 de țări.

Astfel, românii și nu numai ei, sunt invitați să poarte o Bluza românească, să facă o fotografie și să posteze imagini pe Facebook, Instagram sau Twitter, indicând locația în care erau fotografiile făcute.

Toate evenimentele validate de Asociația La Blouse Roumaine IA vor fi subscrise la programul oficial al Zilei Universale a Bluzei din România și vor fi publicate pe harta evenimentului global.

Prima recunoaștere oficială provine din străinătate – SUA sunt prima administrație care a recunoscut oficial Ziua Universală a Bluzei din România prin proclamarea emisă de Primăria Washingtonului (SUA), la 24 iunie 2015.

Așadar, după cum se poate vedea, ia românească este o piesă vestimentară atât de îndrăgită la nivel mondial, astfel încât se sărbătorește chiar o zi internațională a să.

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW