Stresul poate fi definit ca un eveniment natural care presupune sentimente negative față de evenimente specifice și imposibilitatea de a face față anumitor cerințe. Cu toate acestea, stresul poate deveni o afecțiune care, în timp, se cronicizează, în special dacă nu se iau măsuri timpurii pentru a-l evita și gestiona.
Diferitele solicitări de la locul de muncă, relațiile cu oamenii, presiunile financiare și familiale, dar și orice lucru care reprezintă o provocare sau chiar o amenințare reală percepută la adresa bunăstării personale, pot reprezenta stresori, adică factori ce cauzează stresul. Din păcate, stresul este foarte greu de gestionat și tratat, mai ales în ziua de astăzi.
Ce este stresul?
Stresul reprezintă, de fapt, un mod natural al organismului de apărare împotriva situațiilor considerate periculoase, care ridică probleme de ordin personal. Acesta are implicații de natură fiziologică asupra organismului: în condiții de stres, corpul secretă hormoni care îl pregătesc pentru reacția de tip „luptă sau fugi”.
Atunci când oamenii se confruntă cu o provocare sau o amenințare (sau percep o situație ca fiind de o astfel de natură), corpul răspunde, involuntar, prin stres. Sunt activate resurse interne care îi ajută pe oameni fie să rămână și să înfrunte provocarea („să lupte”), fie să o evite și să se sustragă acesteia („să fugă”).
Cum poți scăpa de stres?
Chiar dacă stresul este foarte greu de gestionat și tratat, există câteva mecanisme pe care le poți învăța pentru a-l resimți mult mai puțin sau a-l inhiba până la dispariție. În primul rând, trebuie să identifici care sunt stresorii din viața ta: locul de muncă, problemele personale, anumite obiective care ți se par greu de atins? Scrie-le pe o foaie și gândește-te ce anume te stresează.
Uneori, poate pur și simplu tinzi să exagerezi anumite situații și ai o gândire negativistă, critică. Încearcă să-ți schimbi mentalitatea nesănătoasă gândindu-te la principalele bucurii din viața ta și motive pentru care ar trebui să simți mulțumire și realizare. Nu trebuie să fii critic cu tine și să te subestimezi, pentru că, în cele din urmă, lucrurile mărețe necesită timp.
La un nivel mult mai concret, există modalități specifice prin care poți gestiona stresul. Spre exemplu, există dovezi care certifică faptul că practicarea unui sport ajută foarte mult la gestionarea și diminuarea sportului. Energia negativă, cea care cauzează stresul și reacțiile organismului, este investită și consumată în activități fizice, ceea ce te ajută să scapi de ea.
Controlarea mediului în care dormi este, de asemenea, esențială. Încearcă să ai un somn cât mai relaxant, de calitate și profund. Alege o saltea de pat moale, care să se muleze în funcție de poziția pe care o adopți în timpul somnului. Deseori, insomnia este cauza principală a stresului, deoarece organismul nu se odihnește îndeajuns de bine pe parcursul nopții.
Stresul este o afecțiune cronică a societății contemporane în care trăim. Într-o dinamică permanentă, mereu pe fugă, nevoiți să îndeplinim task-uri și să gestionăm anumite situații, este imposibil să nu resimți stresul măcar la un nivel minimal. Totuși, este esențial să înveți cum să-l gestionezi, înainte de a se agrava și croniciza.
Autor: Organic Agency – Servicii Optimizare SEO Bucuresti