Izolarea din ultima perioadă a fost o provocare deosebită pentru oameni. În urma măsurilor luate, atât tinerii, cât și bătrânii au fost forțați să stea departe de cei dragi, astfel încât să rămână în siguranță în propriile „bule” sociale. Noi cercetări indică, însă, faptul că singurătatea este dăunătoare nu numai la nivel emoțional și psihosocial, ci poate provoca și leziuni cognitive de lungă durată, mai ales în cazul persoanelor de peste 65 de ani.
Citește în continuare câteva informații foarte utile despre căminele private și de ce ele reprezintă cea mai bună soluție pentru familia ta!
Efectele negative ale singurătății
Un studiu recent, realizat în contextul pandemiei, subliniază că 1 din 4 persoane cu vârsta de peste 65 s-a simțit foarte singură în timpul izolării și nu numai. În urma cercetărilor, s-a constatat că singurătatea la adulții de vârsta a treia este asociată cu un risc crescut de 50% de a dezvolta demență și 30% de boală coronariană incidentă sau accident vascular cerebral. Azilele de bătrâni private sunt un partener important în această privință, mai ales că majoritatea instituțiilor de genul sunt construite sub forma unor comunități.
Diferența dintre un azil privat și unul de stat
Trebuie luat în considerare faptul că există o mare diferență în modul de operare al celor două instituții, atât din punct de vedere legal, cât și al serviciilor. De exemplu, persoanele cu dizabilități pot primi ajutor de handicap din partea statului, iar dacă sunt internate într-un azil public, subvenția va fi ridicată, deoarece se consideră că aceștia beneficiază deja de îngrijiri.
Mai mult, potrivit legii, pot fi instituționalizați doar vârstnicii care au reședința în județul în care este căminul, însă numărul acestora este tot mai mic de la an la an. Totuși, dacă pacientul este din zona capitalei, vestea bună este că poate fi internat la un azil de bătrâni în București, precum Batraneti Fericite, în cadrul căruia va primi îngrijiri de top în regim privat și unde poate lua parte la activități sociale, care să îi alunge sentimentul de singurătate.
Astfel că, un cămin privat se diferențiază de cel de stat prin serviciile de calitate, precum supraveghere de specialitate non-stop de către asistente și infirmiere, organizarea zilelor de naștere, acces la internet, precum și jocuri de societate și excursii.
Cine se poate interna într-un azil privat?
Oamenii sunt ființe sociale, iar relațiile de înaltă calitate îi pot ajuta să ducă o viață mai lungă și mai sănătoasă. Azilele de bătrâni private sunt de luat în calcul atunci când vine vorba despre combaterea singurătății, însă, de cele mai multe ori, ele sunt asociate cu instituțiile de stat, care sunt deficitare în ceea ce privește resursele adecvate.
În cadrul azilelor private se pot interna atât vârstnici care nu au nicio problemă cognitivă, adică sunt perfect capabili să aibă grijă de ei, dar se simt singuri și își doresc să facă parte dintr-o comunitate, precum și cei care suferă de diverse afecțiuni specifice vârstei și necesită îngrijiri speciale și constante.
Așadar, de ce să alegi un azil privat? Căminele de bătrâni reprezinta un ajutor de bază, atât pentru vârstnici, cât și pentru familiile acestora, mai ales atunci când vine vorba de sentimentul de singurătate și implicațiile fatale ale acestui fenomen. Într-o astfel de instituție, pacientul poate beneficia de îngrijire zilnică, adaptată nevoilor personale, dar și de programe de socializare și divertisment. În plus, poate avea parte de o atmosferă caldă și de sentimentul de acasă – pe scurt, o comunitate în cadrul căreia nevoile fiecărui individ sunt tratate cu demnitate.