Sub presiunea străzii, guvernul bulgar a demisionat

Boiko Borisov, primul ministru al Bulgariei, dar cunoscut ca fosta gardă de corp a dictatorului comunist Todor Jivkov, a anunțat miercuri demisia guvernului său, instalat la putere după alegerile din luna aprilie. Decizia, transmit corespondenți ai presei străine, a intervenit după mai multe zile de proteste împotriva creșterii prețurilor, a corupției, a proastei gestionări a pandemiei. În ultimele zile, manifestațiile din multe orașe bulgare au avut loc în special împotriva creșterii facturilor la consumul de electricitate și pentru renaţionalizarea companiilor de distribuire a curentului electric. „Noi avem demnitate și onoare. Poporul ne-a acordat puterea, acum i-o dăm înapoi”, a declarat Borisov. El nu va putea să se sprijine nici pe propriul partid, GERB (centru-dreapta) – în poziție de forță în Parlament – pentru a forma un nou guvern. GERB nu va participa nici la consultările pentru un nou guvern, a anunțat ministrul de Interne Tsvetan Tsvetanov, semnalând astfel că alegerile prevăzute pentru luna iulie ar trebui avansate din cauza incapacității de a se forma noul Executiv.

În încercarea de a calma protestele, Boiko Borisov a procedat la niște măsuri vizând în primul rând diminuarea considerabilă a prețului la consumul de electricitate și chiar sancționarea unor companii străine de profil, cu riscul unui incident diplomatic cu Cehia. El a anulat licența companiei cehe de electricitate CEZ. Aceste măsuri nu au fost însă suficiente pentru a calma protestele. Marți, la Sofia au avut loc incidente violente între manifestanți și poliție, în urma cărora 25 de persoane au fost transportate la spital. De reținut că, în Bulgaria, prețul electricității a crescut vara trecută cu 13%, dar impactul măsurii a fost resimțit în această iarnă. Salariul mediu lunar în Bulgaria ajunge la 800 leva (505 franci elvețieni), iar rata șomajului atinge 11,9%.

Demisie „judicioasă”

„Eu nu voi participa la un guvern sub conducerea căruia poliția lovește oamenii”, a declarat Boiko Borisov în fața Parlamentului.

„Demisia (lui Borisov – n.n.) este decizia cea mai judicioasă”, a declarat Kancio Stoicev, analist la Gallup International. Ea îi dă însă lui Borisov o legitimitate pentru a se menține în viața politică, în ciuda violențelor poliției din ultimele zile, comentează analiști politici bulgari.


Foto: publicsbg, CC BY-SA 2.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0>, via Wikimedia Commons

- PUBLICITATE -

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW