5.4 C
București
duminică, 28 februarie

Surprize, dar şi confirmări în topul celor mai vizionate filme şi seriale

Pandemia de coronavirus a avut efecte simţitoare asupra industriei filmului: dacă cinematografele au fost cele mai afectate, închiderea lor pe o anumită perioadă (sau chiar pe termen nedeterminat) având efecte catastrofale, în schimb serviciile de streaming (printre care Netflix, Mubi, HBO GO, Apple TV, Hulu, Amazon Prime Video) au cunoscut o creştere substanţială, lucru de explicat de vreme ce majoritatea cinefililor au început să petreacă tot mai mult timp acasă.

Dar care sunt cele mai vizionate titluri?

Potrivit www.justwatch.com, un site care indexează principalele servicii de streaming pentru a le oferi cinefililor posibilitatea de a descoperi cât mai rapid titlurile preferate (sau titluri asemănătoare acestora), în topul celor mai vizionate filme în 2020 în România se află Parazit (locul 1), Contagiunea: Pericol nevăzut (locul 2) şi La cuţite (locul 3). De remarcat, pe lângă ascensiunea filmului ”Contagiunea”, ce poate fi asociată senzaţiilor generate de pandemie, faptul că filmul ”Joker” este abia al cincilea în clasament, iar ”Stăpânul inelelor: frăţia inelului” este pe locul 10. Situarea filmului ”A fost odată la Hollywood” pe locul al patrulea arată interesul cinefililor autohtoni pentru cinema-ul de calitate, însă interesul uriaş acordat peliculei ”Parasite” ne încăpăţânăm să credem că se datorează factorului ”inedit” coroborat cu multitudinea de premii obţinute, şi mai puţin valorii artistice (deşi cinematografia asiatică în general este extrem de valoroasă, să nu fim înţeleşi greşit).

În topul serialelor găsim titluri ca ”Cei 100” (locul 1), ”Ciudăţeni” (locul 2) şi ”Gambitul reginei” (locul 3). ”Cei 100” este un serial TV american postapocaliptic, bazat pe cartea omonimă scrisă de Kass Morgan, ”Ciudăţeni” este o animaţie originală Disney Channel creată de Alex Hirsch, iar ”Gambitul reginei” este binecunoscuta mini-serie Netflix cu o popularitate foarte mare în ţara noastră.

Serialul de televiziune istoric dramatic ”Vikingii”, scris şi creat de Michael Hirst pentru postul de televiziune History, se situează pe poziţia a şasea (redăm alăturat topurile integrale).

Aşadar, topurile celor mai vizionate filme şi seriale ne oferă şi câteva surprize, dar se aliniază regulii conform căreia vom găsi atât titluri mai comerciale, cât şi unele de certă valoare în primele 10 locuri.

Deja suntem curioşi să vedem cum vor arăta aceleaşi topuri pe 2021, fiindcă este destul de probabil ca site-urile de streaming să rămână la fel de populare şi de accesate şi în acest an, chiar dacă cinematografele fizice pot, în momentul de faţă, la noi în ţară, să funcţioneze la capacitate redusă şi cu respectarea normelor sanitare în vigoare.

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW